İslam hukukuna göre kurbanlık hayvanların derisi satılamaz veya kesim ücreti olarak verilemez. Ülkemizde de İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Peygamber Efendimiz'in (aleyhissalatu vesselam) hadisine dayanarak, "Kurban derisini satanın kurbanı yoktur" şeklinde bir hüküm bulunduğunu belirten Kurul, bu geleneğin kesinlikle sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kurban Derilerinin Sadaka Olarak Verilmesi Faziletli

Kurban ibadeti kapsamında kesilen hayvanların derilerinin sadaka olarak hayır kurumlarına verilmesinin daha faziletli olduğunu ifade eden Fetva Kurulu, derinin kurban sahibi tarafından kullanılmasının da dinen uygun olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Hz. Aişe validemizin kurban derisinden su kabı yapması örnek olarak gösterildi.

62C9611Be4Bfdd1D14Cef13D

Fetva Kurulu'nun bu açıklaması, "Kurbanlık olarak kesilen hayvanların derisi satılmaz ve kesim ücreti olarak kasaba verilmez. Bu durum Hazreti Peygamber'in (aleyhissalatu vesselam) hadisiyle nehyedilmiştir. Ebu Hureyre'den (radiyallahu anh) rivayet edildiğine göre Efendimiz 'Kurban derisini satanın kurbanı yoktur' (Hâkim, Müstedrek, II, 452, No: 3468) diye buyurmuştur. Yine bir başka hadiste Allah Resulü, kesim ücreti olarak deriyi vermeyi yasaklamıştır. Hazreti Ali (radiyallahu anh) şöyle der: Allah resulü (aleyhissalatu vesselam), bana kurbanın başında durmamı ve derisini dağıtmamı, kasaba (ücret olarak) vermememi emretti (Buhârî, Hac, 120, No: 1716; Müslim, Hac, 348, No: 1317).

6Fae7704 202E 4Ead Af35 18E5A86E3567

Kurban kesenin, kestiği hayvanın derisini sadaka olarak hayır kurumlarına vermesi daha faziletli olmakla birlikte kendisinin kullanması da caizdir. Rivayet edildiğine göre Hazreti Aişe validemiz kurban olarak kestiği hayvanın derisinden kendisine su kabı edinirdi (İbn Hanbel, el-Müsned XXXXI, 212, No: 24676)."

Son Bir Haftada 475 Bin Sürücü ve Araca İşlem Yapıldı Son Bir Haftada 475 Bin Sürücü ve Araca İşlem Yapıldı

Bfcea9E7 Niobn4Jqkzj0Yzmi8Fn1S

Kaynak: İlke Haber Ajansı