Güncel

Kuzey Kore'nin "Casus Uydu" Fırlatması BM Tarafından Kınandı

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore tarafından balistik füze teknolojisi kullanılarak fırlatıldığı ifade edilen casus uydu fırlatma denemesini kınadı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi kullanarak fırlattığı iddia edilen casus uyduyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada Güterres, Kuzey Kore'nin casus uydu fırlatma girişimini kınadı ve "Balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılan her türlü fırlatma, ilgili Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır. Genel Sekreter, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne bu tür eylemlere son vermesi ve sürdürülebilir barış ve Kore Yarımadası'nın tamamen ve doğrulanabilir bir şekilde nükleer silahlardan arındırılması hedefine ulaşılması amacıyla diyaloğu süratle yeniden başlatması çağrısını yineler" ifadelerine yer verdi.

Kuzey Kore'nin ilk casus uydusu fırlatması başarısız oldu ve roket teknik arıza sonucu denize düştü.

Fırlatılan yeni uydu taşıyıcı roket Chollima-1’in, uçuş sırasında birinci kademenin ayrılmasının ardından ikinci kademedeki motorun 'anormal bir şekilde çalışması' nedeniyle itiş gücünü kaybederek denize düştüğü belirtildi.