Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4 Haziran Pazar günü LGS sınavına girecek öğrencilerin süreci etkili şekilde yönetebilmeleri ve sınav kaygısıyla başa çıkabilmeleri için uzman rehber öğretmen ve psikolojik danışmanların çeşitli önerilerde bulunduğu broşür hazırladı.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan broşürde sınava katılacak öğrencilerin yapması gerekenler hakkında önemli bilgiler yer almaktadır. İşte broşürden bazı tavsiyeler:
"Moralinizi Bozacak Durum ve Kişilerden Uzak Durun"
Sınava girmeden önce öğrencilerin aileleri ve arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği andan bahsediliyor ve şu önerilerde bulunuluyor:
"Moralinizi bozacak durum ve kişilerden uzak durmalısınız. Sınava girerken elinizden gelenin en iyisini yapacağınızı bilmelisiniz. Sınavdan önceki gününüzü yorucu aktiviteler yapmadan sıradan bir gün gibi geçirmeye özen gösterin. Uykunuzu alın ve strese girmeden sınav gününe hazırlık yapın."
"Beslenme Programınıza Dikkat Edin, Kıyafet Seçimi Özenli Olsun"
Broşürde öğrencilerin sınava girmeden önce sağlıklı ve ölçülü şekilde yemeleri gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca uygun giyim tarzı hakkında şu önerilerde bulunuluyor:
"Sınav gününe hazırlanırken, beslenme programınıza dikkat etmeli ve alışık olmadığınız gıdaları tüketmekten kaçınmalısınız. Sınava geç kalmamak için erken yola çıkın ve giyim tarzınızı hava koşullarına göre ayarlayın. Sınava girerken yanınızda cep telefonu, takı gibi eşyalar bulunmamalıdır ve öğrenci kimliğinizi yanınıza almayı unutmayın."
Broşürde, sınav kaygısı hakkında da bilgilendirici öneriler yer alıyor. Öğrencilerin sınav öncesinde yapabilecekleri hazırlıklar ve sınav sırasında uygulayacakları stratejilerle bu kaygı azaltılabilecektir.
"Sınav Sırasında Sakin Olun, Soruları Dikkatlice Okuyun"
Öğrencilerin sınav sırasında soruları anlamak için zaman ayırmaları gerektiği ve cevapları düşünerek başarılı bir sınav süreci geçirebilecekleri belirtiliyor ve şunlar söyleniyor:
"Sınavda herhangi bir sorununuz olduğunda, sıcakkanlı bir öğretmene danışın. Soruları okurken sakin olmaya ve sınav süresince zamanınızı etkili kullanmaya çalışın. Sınav performansınız sadece bir ölçüt olduğunu unutmayın ve sınavdan sonra her ne olursa olsun kendinizle gurur duymayı unutmayın."