Eğitim

LGS tercihi yapacak depremzede öğrencilere "pozitif ayrımcılık" uygulamasının detayları...

MEB; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 5 Şubat'ta 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrenciler için merkezi sınav yerleştirmelerinde her 30 kontenjana 2 ek kontenjan verileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremzede öğrencilere yönelik ek kontenjan müjdesinin detaylarını içeren 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nu yayımladı.

Kılavuzda, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin etkisiyle sadece Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in Nurdağı ile İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 8. sınıfta kayıtlı olan öğrencilere yönelik "pozitif ayrımcılık" uygulamasının detayları yer aldı.

Buna göre, bu illerdeki öğrenciler, tercih döneminde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih edebilecekler. Diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecekler.

Yerel yerleştirme sürecinde, tercih yapan ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurarak, okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemlerini tamamlayabilecekler.

Merkezi sınavla öğrenci alan okullar için ise her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjanlar verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri, puan üstünlüğü ve tercih önceliği doğrultusunda merkezi yerleştirme esaslarına göre gerçekleştirilecek. Nakil işlemlerinde ise ek kontenjanlar kullanılmayacak.

Ortaöğretim kurumları tercih süreci 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tercihler, merkezi sınav puanına göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okula kadar tercih yapabilecekler.