Maden Kazasında 3 Kişinin Ölümüyle İlgili Rapor Açıklandı

Şirvan ilçesindeki Maden köyünde geçen yıl meydana gelen bakır madeni kazasında yaşamını yitiren 2 mühendis ve 1 işçi ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Rapora göre, kaza asli kusurlu vardiya amirlerinden kaynaklandı.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde geçen yıl meydana gelen bakır madeni kazasında hayatını kaybeden 2 mühendis ve 1 işçi ile ilgili bilirkişi raporu açıklandı. 23 Kasım 2023'te meydana gelen kaza sonucunda maden mühendisleri Zekayi Can Çalık (32) ve Emre Gökduman (24) ile maden işçisi Orhan Gültekin (26) hayatını kaybetmişti. 40 sayfalık bilirkişi raporu, iş güvenliği uzmanı, jeoloji ve maden mühendislerinden oluşan bir heyet tarafından tamamlandı.

270 Metre Derinlikteki Kaza Raporunda;

Rapora göre, kaza 270 metre derinlikte meydana geldi ve işletmede 3 vardiya şeklinde çalışılıyordu. Her vardiyada en az iki "daimi nezaretçi" sıfatını taşıyan vardiya amiri pozisyonundaki teknik elemanların gözetiminde çalışmalar yapılmaktaydı. Raporda, vardiya amirlerinin olay anında görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği, asli kusurlu oldukları ve başka bir kimsenin ihmali olmadığı vurgulandı.

İş makinesi operatörünün davranışının tahkimat yönergesine uygun olduğu belirtilirken, vardiya amirlerinin olay anında gereken görevleri yerine getirmediği ve bu nedenle asli kusurlu oldukları tespit edildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Olay Mahallinde Bulunması İş Kazası Olarak Belirlendi

Raporda, "Olayın gece vardiyasında gerçekleştiği, vardiya amiri pozisyonundaki maden mühendisleri Çalık ve Gökduman'ın olay mahalline davet edildiği, ancak tahkimatın tamamlanmamış alanda bulundukları ve bu nedenle yaşanan olayın bir iş kazası olduğu belirlendi" ifadelerine yer verildi. (AA)