Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemin ilk kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda, buğday ve arpa alım fiyatlarının, bayram tatili, asgari ücret ve emeklilerin bayram ikramiyesi ve maaşlarına ilişkin konulara değinmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından TMO Genel Müdürlüğü, 2023 dönemi hububat alım fiyat ve politikalarına yönelik yazılı bir açıklama yapmıştı.

TUSAŞ'a Yönelik Saldırıda Hayatını Kaybedenlerin Kimlikleri Açıklandı TUSAŞ'a Yönelik Saldırıda Hayatını Kaybedenlerin Kimlikleri Açıklandı

Yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira arpada ise 7 bin lira kararlaştırdıklarını belirtmişti. Ayrıca bu fiyatlara ilave olarak, bakanlık tarafından çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan tüm çiftçilere, buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına ise 500 lira hububat üretim primi destek olarak verileceği ifade edilmişti.

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, özellikle Mardin ovasında ekim yapan çiftçilerin, girdi maliyetlerinden dolayı fiyatın buruk karşılandığını belirtti.

"Mardin, Şanlıurfa'nın ve Diyarbakır'ın bir kısmı yani sulama işlemini elektrik ile yapanlar, kuyuların derin ve elektrik fiyatının da yüksek olması nedeniyle çok fazla elektrik tüketiyorlar"

Öter, fiyatların belirlenirken çiftçilerin girdi maliyetlerini de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayarak, yetkililerden GAP sulama kanallarının devreye girmesine kadar tarımdaki sulamayı sübvanse etmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, çiftçilerin elektrik faturalarının yüksek olduğunu dile getirdi.

Çiftçi ve esnaf olan Abdin Ertek rekoltenin bu yıl bereketli olduğunu ifade ederek, çiftçilerin fiyatlardan memnun olmadığını söyleyen Öter ve Tekin'in aksine geçen seneye göre verimli bir yıl geçirdiklerini belirtti. Remzi Tekin ise, fiyatların biraz daha yükseltilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ