Sağlıklı bir rutin oluşturmak için yapılacaklar hakkında bilgi verdi.

Oruç sonrasında ağır yemek yemenin sindirim problemleriyle sonuçlanabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, "Yağda kızartmalar ve hamur işleri midede hazımsızlık, reflü, bulantı, çarpıntı ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilir. Kızartma yerine fırında pişirme ya da artık popüler hale gelen Airfryer'da pişirme tercih edilebilir. Salçalı ve baharatlı yemekler de mideye ağır gelebileceği için dikkat edilmelidir” dedi.

Tatlı isteğinin artmasıyla birlikte, taze ve kuru meyvelerin seçilmesi tavsiye edilir, Bayram, "Taze meyvelerin üzerine tarçın ekleyebilir veya meyve yanında kuruyemiş tüketebilirsiniz. Tatlı yemek istiyorsanız, daha masum sütlü veya meyveli hafif ve az kalorili tatlılar tercih edin" diyor.

Bayram, günlük sıvı tüketiminin Ramazan'da 1 litreye kadar düşebileceğini belirterek, "Bu nedenle, günde 2-5-3 litre su tüketmek, kaybedilen sıvı miktarını kısa sürede düzenleyerek metabolizmayı hızlandırır" .

Akşam yemeklerinin uyku saatinden 5-6 saat önce olması gerektiğini ifade eden Bayram, "Besinlerin sindirimi uzun sürer. Hem hazımsızlık yaşanmaması hem de uyku kalitesini etkilememesi için yemek saati önemlidir. Ana öğünlere doygunluk hissi sağlamak, posa alımını artırmak ve bağırsak hareketlerini düzenlemek için bol yeşillikli salataların sofralardan eksik olmaması önemlidir" dedi.

Metabolizmayı hızlandırmanın bir diğer yolu fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Bayram, "Günümüzde hareketsiz bir yaşam sürmek zor gelse de havaların güzelleşmesiyle birlikte, haftada 3-4 gün yarım saat ila 1 saat arası yürüyüş yapmak hem bedene hem de ruha iyi gelir" dedi.

Tarihte Bugün: 29 Ekim'in Önemli Olayları Tarihte Bugün: 29 Ekim'in Önemli Olayları

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)