Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Temizlik Hizmetleri Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda temizlik hizmetleri konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. Bakanlık, temizlik personeli sayısının artırıldığını ve okulların hijyen şartlarının titizlikle denetlendiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kamuoyuna yaptığı basın açıklamasında, son günlerde sosyal medya mecraları başta olmak üzere yazılı ve görsel basının gündeminde yer tutan “okullarda temizlik hizmetleri” konusunda açıklama yapma ve kamuoyunu doğru bilgilendirme gereği doğduğu belirtildi. Bakanlık, 60 bin 487 okulun temizlenmesi ve temizlik malzemesinin tedarikinin kendileri tarafından yapıldığını vurguladı.

120 Bin Yarı Zamanlı Kontenjan Açıklandı

Okullardaki temizlik hizmetlerinin yürütülmesinde, hâlihazırda 49 bin 578 kadrolu temizlik personeli bulunduğunu belirten Bakanlık, istihdama katılımı artırmak amacıyla bu yıl başlatılan “İşgücü Uyum Programı” kapsamında kadrolu temizlik personeline ilaveten yarı zamanlı 120 bin kontenjan ayrıldığını açıkladı. Ancak, bu programın ilk kez uygulanmasından kaynaklı yeterli başvuru olmaması nedeniyle bazı gecikmeler yaşandığını ifade etti. Söz konusu İUP programı kapsamında hâlihazırda 63 bin 777 personelin görev yaptığı belirtildi.

Okullarda Temizlik Personeli Sayısı 143 Bine Ulaştı

Tedbir olarak ayrıca Bakanlığın girişimleri sonucunda “Toplum Yararına Program (TYP)” kapsamında 30 bin kontenjan daha tahsis edildiği ve bu personelin bugün itibarıyla tam zamanlı olarak göreve başladığı açıklandı. Sonuç olarak, 60 bin 487 okulda şu anda 49 bin 578’i kadrolu, 30 bini Toplum Yararına Program (TYP) ve 63 bin 777’si İşgücü Uyum Programı (IUP) kapsamında olmak üzere toplam 143 bin 355 temizlik personelinin görev yaptığı belirtildi.

Diğer yandan, İşgücü Uyum Programı çerçevesinde Bakanlığa tahsis edilen 120 bin kontenjanın tamamlanması sürecinin de halen devam ettiği ifade edildi. Böylece, okullarda görevli temizlik personeli sayısının önceki yıllara göre artırılarak 110 binden 143 bin 355’e çıkarıldığı vurgulandı.

8 Bin Tetkik Görevlisi Görevde

Ayrıca, okulların temizlik şartlarının uygunluğunu değerlendirmek üzere Bakanlık ve TSE tarafından yapılan eğitimlerle yetkilendirilen, hâlen sahadaki yaklaşık 8.000 “Okulum Temiz Tetkik Görevlisi” tarafından okulların temizlik ve hijyen şartlarının bizzat yerinde tetkik edildiği belirtildi. Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın sağlığının korunmasının her zaman öncelikli amaç ve görevler arasında olduğu vurgulandı.

Bakanlık, başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla hukuki sınırlar içinde karşılıklı çalışmayı önemsediğini, ancak bu tavrın siyasi şov malzemesi yapılmasının etik olmadığını belirtti. Herhangi bir protokol olmaksızın ve gerekli tedbirler alınmaksızın atılacak adımların kamu hukuku açısından da yanlış olduğunu ifade etti. 2.217 okulun bulunduğu bir ilde 13 okulda sadece bir gün temizlik yapıp “ildeki bütün okulların temizliği her gün yapılıyor” görüntüsü vermenin asgari ahlaki ilkeler açısından sorunlu olduğu açıklandı.

Bazı Belediyelerin Algı Operasyonu Eleştirildi

Bu tarzda hareket eden bazı belediyelerce, Türkiye genelinde “okullarda temizlik sorunu varmış gibi” gösterilerek ihtiyaç veya talep olmadığı hâlde ve usullere aykırı bir biçimde okullara temizlik personeli ve malzemesi gönderilmek suretiyle algı operasyonu yapılmaya çalışıldığı belirtildi. Öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanlarıyla 20 milyonu aşkın bir camianın adresi olan eğitim kurumlarının bazılarındaki münferit olumsuz görüntülerin kullanılarak tüm okulların ve yönetimlerinin zan altında bırakılmasının kamuoyunca “samimiyetten uzak siyasi bir şov ve hizmet götüremedikleri topluma karşı bir manipülasyon” olarak değerlendirildiği ifade edildi.

İlim ve irfan yuvaları olan okullarda hiçbir ad ve kılıf altında siyaset yapılmasına göz yumulamayacağı, “fikri hür, vicdanı hür” nesiller yetiştirmekle mükellef eğitim kurumlarının siyasete malzeme yapılacak yerler olmadığı vurgulandı. Herkesin bu konuda azami hassasiyet göstermesi gerektiği belirtildi.