Bitlis'te Dolu Yağışı Tarım ve Ulaşımı Olumsuz Etkiledi Bitlis'te Dolu Yağışı Tarım ve Ulaşımı Olumsuz Etkiledi

Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içinde yer alan ve Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü"ne layık görülen Nemrut Krater Gölü, büyüleyici manzarasıyla her yıl binlerce doğaseveri ağırlıyor. Kış aylarında kar nedeniyle uzun süre kapalı kalan yollar, havaların ısınmasıyla birlikte açılarak bölgeye ziyaretçi akınına neden oluyor. Ancak, bölgedeki piknik alanlarının yetersizliği ve lavabo eksikliği ciddi sorunlara yol açıyor.

Nemrut Krater Gölü'nde Piknik Ve Lavabo Sorunu Çözüm Bekliyor (3)

Piknik alanlarının olmaması çevre kirliliğine zemin hazırlarken, turistlerin arkasında bıraktığı çöp yığınları gölün doğal güzelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, yıllar önce yapılan betonarme lavabo yapılarının hala faaliyete geçmemesi, ziyaretçileri oldukça zor durumda bırakıyor.

Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küçük ve büyük göl çevresinde piknik yapılmaması gerektiğini vurguladı. Özel, tuvalet ve lavabo eksikliğinin mobil çözümlerle giderilebileceğini ifade etti.

Nemrut Krater Gölü'nde Piknik Ve Lavabo Sorunu Çözüm Bekliyor (2)

"Nemrut kalderasında kesinlikle piknik yapılmamalı ve yasaklanmadır"

 Özel, “Nemrut kalderasının şu anda iki problemi var. Bunlardan birincisi çöplük ve kirlilik. Çöple kirlilik aslında çok basit. Çünkü biz kirletmezsek kirlenmeyecek. Çünkü bu çöpler dışarıdan buraya getiriliyor. İnsanların eli ile taşınıyor. Daha çok piknikçiler taşıyor bu çöpleri. Bizim talebimiz var. Buradan yetkililere duyurmak istiyoruz. Nemrut kalderasında kesinlikle piknik yapılmamalı ve yasaklanmadır. İkinci sorun da insanların buraya geldiğinde lavabo ihtiyaçlarını gideremiyor. Bunun için bir betonarme yapı yapıldı. Bu yapının yanlış olduğu ortaya çıktı ve kaldırılmasıyla ilgili karar da alındı. Bunun da basit bir yolu var. Mobil lavabolar konulabilir. 10-15 günde bir kirli su alınıp temiz su bırakılabilir. Bu doğa harikası hepimizin. Burası insanlık mirasıdır. Hepimiz çocuklarımız adına buradan sorumluyuz. Lütfen hep beraber sahiplenelim ve çöpümüzü de bırakmayalım. Geldiğimiz zaman kendi çöpümüzü de götürelim. Lavabo için de yetkililerde rica ediyoruz. Çok basit bir problem. Bir mobil lavabo şeklinde çözülebilir. Kesinlikle bu ucube dediğimiz Nemrut’un içindeki betonarme yapının da kaldırılması lazım” diye konuştu.

Nemrut Krater Gölü'nde Piknik Ve Lavabo Sorunu Çözüm Bekliyor (1)

Kaynak: İHA