Erzurum'un Uzundere ilçesi, Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listede yer alan nesli tükenme tehlikesi altındaki yaban keçilerinin doğal yaşam alanına ev sahipliği yapıyor. Son dönemlerde bölgede artan yaban keçisi sayısı, doğal yaşamın bir parçası olarak gözlemleniyor.

Uzundere ilçesindeki sarp kayalıklar ve tepeler, yaban keçilerinin rahatça gezdiği ve çevreyi gözlemlediği bölgeler olarak dikkat çekiyor. Bu vahşi hayvanların hızlı ve çevik hareketleri, gözden kaçmıyor. Kayalıklar üzerindeki rahat hareketleri ve çevreyi izleyen tavırları, yerel halk ve doğa severler tarafından ilgiyle izleniyor. Ancak zaman zaman bu keçileri izleyen insanlar nedeniyle panik halinde kaçtıkları da görülüyor. Keçiler, bölgedeki çeşitli otlarla besleniyor ve su ihtiyaçlarını gideriyorlar. Ancak izlenmeye başlandıklarında sarp dağlara tırmanarak kendilerini gözlerden uzaklaştırıyorlar.

aw039569-03.jpg
Nesli Tehlikede Olan Yaban Dağ Keçileri Doğal Yaşam Alanlarında Görüldü

Yaban Keçileri Uzundere'de Doğal Yaşamlarında

Yaban keçilerinin sayısının hızla artması ve yerleşim alanlarına yakın bölgelere inmeleri, hem hayvanseverleri hem de yerel halkı memnun ediyor. Ancak kaçak avcılığa karşı artan bir hassasiyetin de bu bölgelerde sürmesi bekleniyor. Koruma altındaki yaban hayvanlarına yönelik av faaliyetlerine 300 bin lira ceza uygulanmaktadır.

Yöre sakinlerinden Nuri Demirci,

“Aslında şu anda yerleşim alanlarına bu kadar yakın gelmeleri ilginç. Akıllı hayvanlar. Avcıları tanıyorlar ve hemen kaçıyorlar. Kimlerden kaçacaklarını, kimlerinden onlara zarar vermeyeceklerini biliyorlar. Sürü halinde benim biçilmiş yonca tarlama da otlamak için gelirler” dedi.

aw039569-01.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)