Eğitim

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi TBMM'de Kabul Edildi!

TBMM Genel Kurulu, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifini kabul ederek yasalaştırdı.

Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme ile öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranda artırılması öngörülüyor. Ayrıca, öğretmen adaylarına 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı oranında maaş verileceği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde kurulacak olan “Milli Eğitim Akademisi”, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, sürekli gelişimleri ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri amacıyla hizmet verecek. Öğretmen olarak istihdam edilecek bireyler, en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olan veya bu programların yurt dışındaki denklikleri kabul edilen kişiler arasından seçilecek.

Akademi tarafından verilecek hazırlık eğitimi, öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Bu eğitimin süresi toplam 4 dönem olacak; ancak öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına bağlı olarak bazı durumlarda bu süre 3 dönem olabilecektir.

Sözleşmeli öğretmenlerin, can güvenliği ve sağlık mazeretleri dışında 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacağı da düzenlemede yer aldı. Aile birliği mazeretine dayalı yer değiştirmelerde ise sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.