Ekonomi

Önemli Bilgi: Araç Sahipleri, Pompaya Çifte Zam Yapılacak!

Dolar kurundaki artışın etkisiyle akaryakıt ürünlerine yapılan zamlara bir yenisi daha ekleniyor. Üzücü bir gelişmeyle, motorine dün itibarıyla 87 kuruş zam yapıldı.

Akaryakıt fiyatları hala cep yakmaya devam ediyor. Dün motorin fiyatlarının artmasıyla birlikte, önümüzdeki günlerde araç sahipleri çifte zamlarla karşılaşacaklar. Bununla da yetinmeyen bir haber daha var: Akaryakıta uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Bu da demek oluyor ki akaryakıt fiyatlarına çifte vergi zammı yapılmış olacak.

Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) 40 kuruş zam

Şu anda bir litre benzinde 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV alınıyor. Bu ÖTV'ye bir de yüzde 18'lik KDV ekleniyor.

Yakın zamanda yasalaşması beklenen bir teklifle birlikte, bir litre benzinde maktu ÖTV miktarı 2,9 TL'ye yükseltilecek. KDV de eklenince, benzinde litre başına yaklaşık 43 kuruşluk bir zam gerçekleşecek. Motorinde ise 37 kuruşluk bir zam söz konusu olacak.

Otogazın ÖTV'si de yüzde 14,82 oranında artırılacak.

KDV'ye de 40 kuruş zam

10 Temmuz itibarıyla KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmesiyle birlikte, benzin ve motorin litre fiyatlarında yaklaşık olarak 40'ar kuruşluk bir zam yaşanacak.

ÖTV zammıyla birlikte, motorin ve benzinde litre başına toplamda yaklaşık 80'şer kuruşluk bir zam olacak.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

İstanbul'da motorin litre fiyatı yaklaşık olarak 24,78 TL, Ankara'da 25,23 TL, İzmir'de ise 25,35 TL seviyesinde bulunuyor.

28 Mayıs'ta yapılan seçimin ikinci turundan bu yana motorine toplamda yüzde 28 oranında zam yapıldı.

Benzin litre fiyatı ise İstanbul'da yaklaşık olarak 26,19 TL, Ankara'da 26,64 TL, İzmir'de ise 26,67 TL seviyesinde bulunuyor.