Güncel

Otomotivde Doğrulanmış İlan Dönemi Başlıyor: Galericilere Yeni Düzenleme

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotivde doğrulanmış ilan uygulamasının hayata geçirileceğini ve sadece yetki belgesine sahip galericilerin ilan verebileceğini duyurdu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konut sektöründeki düzenlemenin ardından otomotivde de "doğrulanmış ilan" uygulamasına geçileceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile sadece ikinci el motorlu taşıt ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin ilan verebileceği belirtildi. Bu sistem, tüketicileri mağduriyetlerden korumayı ve sahte ilanlar nedeniyle oluşan fiyat manipülasyonlarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

İlanlar EİDS Üzerinden Doğrulama ve Yetki Belgesi Gerektirecek

Bolat, ilan vermek isteyenlerin Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ne (EİDS) yönlendirileceğini ve aracın ilana veren kişinin kendisine veya yakın akrabalarına ait olup olmadığının doğrulanacağını açıkladı. Yetki belgesine sahip galericiler, EİDS üzerinden yetkilendirildikten sonra ilan verebilecek. Yetki belgesi olmayan galericiler ise ilan girişi yapamayacak.

Bakan Bolat: Yetki Belgesiz İşletmelere 23 Milyon Lira Ceza

Bakan Bolat, yetki belgesiz işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını, bu düzenleme ile yanıltıcı ilanların engellenmesi ve spekülatif fiyat artışlarının önlenmesinin hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlaması ve stokçuluk yasağı gibi düzenlemelerle ilgili 52 milyon lira ceza kesildiğini ve 294 milyon lira idari ceza uygulandığını ifade etti.

Denetimlerin devam edeceğini ve otomotiv piyasasında normalleşmenin artarak süreceğini öngördüğünü belirten Bolat, bakanlık olarak piyasanın adil ve rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınacağını ve ilave denetimlerin yapılacağını vurguladı.