Pakistan’da yargılanması uzayan eski Başbakan İmran Han, kefaletle serbest bırakıldı. Dün başkent İslamabad’da adliye binasının birkaç kilometre uzağındaki eylemlere müdahale için polisin gözyaşartıcı gaz ve ateşli silah kullandığı olaylar öncesi, Yüksek Mahkeme, Han'ın tutuklanmasının yasa dışı olduğuna karar vermişti. Han, yolsuzluk ve rüşvetle suçlanarak yargılanırken dün mahkeme salonuna güvenlik güçleri tarafından getirildi ve aynı suçlama ile iki hafta süreyle tekrar tutuklanamayacak.

Bakan Uraloğlu: Kritik Altyapıları Siber Tehditlere Karşı Koruyoruz Bakan Uraloğlu: Kritik Altyapıları Siber Tehditlere Karşı Koruyoruz

ORDUYU SUÇLADI

Serbest kalmasının ardından Han, mahkeme binasında yaptığı açıklamada, "Tüm ulusun gözü önünde ülkenin en büyük partisinin lideri kaçırıldı" diyerek yaşananları ordu komutanı General Syed Asim Munir’i sorumlu tuttu. Han, orduda demokrasinin kalmadığını söyledi ve "Bütün ordunun itibarı kötüleniyor. O adam (general) iktidara geldiğimde onu görevden alacağımdan korkuyor ama böyle bir şey yapmayacağım" şeklinde konuştu.

MAHKEME "HUKUKSUZ" DEDİ

Han, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu tarafından verilen bir karar sonucu paramiliter birlikler tarafından tutuklandı. Han'ın tutuklanmasına, taraftarlarının manevi destekleri nedeniyle birkaç girişimde bulunuldu, ancak Han özgür kaldı. Tutuklama, Han destekçilerinin sokağa çıktığı ve en az 9 kişinin öldüğü olayların yaşandığı ülkede olayların şiddetlenmesine neden oldu. Han'ın tutukluluğuna ilişkin Yüksek Mahkeme kararı, Han'ın kefalet başvurusu yapmak üzere mahkemeye geldiği sırada tutuklanmasının hukuka aykırı olduğu yönündeydi. Ancak İçişleri Bakanlığı, eski liderin tutukluluğunu savunmuş, Han belirtilen hükme rağmen tutuklulukta kalmıştı.

ESKİ BİR KRİKET YILDIZI

Göreve 2018 yılında gelen İmran Han, geçen yıl nisanda yapılan güven oylamasıyla iktidarı kaybetmişti. Han, önde gelen bir iş adamından milyonlarca dolar rüşvet almakla suçlanırken, kendisi siyasi suçlamalar olduğunu söylüyor. Han, 70 yaşındaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri ve siyasete atılmadan önce dünya çapında ünlü bir kriket yıldızıydı.

ERKEN SEÇİM İSTİYOR

Üç dönem boyunca başbakanlık yapan ve yönetimi kardeşi Şahbaz Şerif’e kaptırmış olan Han, mevcut hükümetin erken seçim yapmasını istiyor. Ekim 2022'de Lahor'dan İslamabad'a yürüyüş düzenleyerek hükümete baskı yapan Han, bir ay sonra saldırıya uğradığını ve iki bacağını yaraladığını iddia etti.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)