Güncel

Plaka şoku: Depremzedeler ek MTV ödemek zorunda

Deprem bölgesinde yaşayan binlerce araç sahibi, plakalarının farklı illere ait olması nedeniyle ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) muaf tutulmadı. Vatandaşlar, düzenlemenin ikametgaha göre yapılmasını istiyor.

Deprem bölgesindeki araç sahiplerinin ek MTV ödemeyeceği açıklanmıştı. Ancak ödemelerin ikametgaha göre değil de plakaya göre belirlenmesi, binlerce depremzedenin mağdur olmasına neden oldu. Deprem bölgesinde yaşayan ancak plakaları farklı illere ait olan araç sahipleri, ek MTV ödemek zorunda kaldı.

Ek MTV, bu yıla özgü bir kereye mahsus, 2023 için uygulanan MTV kadar olacak. Ek MTV’nin ilk taksiti, ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti de kasım sonuna kadar ödenecek. Bu kalemden bütçeye 30 milyar lira civarında ek gelir bekleniyor.

Deprem bölgesinde deprem tarihinde kayıtlı taşıtların sahipleri ile deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların sahipleri ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden kişiler ek MTV ödemeyecek. Mevcut mevzuatta MTV’den muaf olan mükelleflerden ek MTV de alınmayacak. Ek MTV muafiyetinin, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay’daki araç sahiplerinin ikametlerine göre değil de araç plakalarına göre yapılıyor olması binlerce kişiyi mağdur etti.

Düzenlemeden mağdur olan vatandaşlar tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi. Vatandaşlar, düzenlemenin ikametgaha göre yeniden yapılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.