Güncel

Psikolog Müjde Yahşi'den Çocukların Korku Dönemleri İçin Önemli Açıklamalar

Çocukların yaş dönemlerine göre çeşitli korkular yaşadığını belirten Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, bu korkuların gelişimsel bir süreç olduğunu açıkladı.

Çocukların yaş dönemlerine göre çeşitli korkular yaşadığını belirten Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, bu korkuların gelişimsel bir süreç olduğunu vurguladı. Yahşi, 1 yaşındaki bebeklerin yabancılardan, 2 yaşındaki çocukların yüksek seslerden, 5 yaşındakilerin karanlıktan ve hırsızlardan, 7 yaşındakilerin ise hayali varlıklardan korktuğunu ifade etti. Ergenlik dönemine ulaşan çocukların korkularının ise daha çok başkalarının kendileri hakkındaki düşünceleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Çevresel faktörler ile değişebilir

Korkuların çocukların gelişim süreçlerinin bir parçası olduğunu ve çevresel faktörlerle değişebileceğini belirten Yahşi, ailelerin ve yakınların yaklaşımlarının çocukların korkularını pekiştirebileceğini belirtti. Korku ile kaygının genellikle karıştırıldığını açıklayan Yahşi, korkunun mevcut bir tehdit karşısında hissettiğimiz duygular olduğunu, kaygının ise gelecekteki belirsizliklerden kaynaklanan süregeldikçe hissedilen bir durum olduğunu açıkladı.

Korkunun çocukların problemlerle başa çıkmayı öğrenmelerine, çevreyle uyumlarını kolaylaştırmalarına ve tehlikelerden korunmalarına yardımcı olduğunu belirten Yahşi, çocuğun korkularını gelişim dönemine göre değerlendirmek ve kaygı ile karıştırmamak gerektiğini vurguladı. Gerektiğinde korkularıyla başa çıkmayı öğrenen çocukların yetiştirilmesinin önemine dikkat çekti.