Saçları siyahın dışındaki renklere boyamak tüm alimler tarafından caizdir. Ancak siyah boya için farklı görüşler bulunmaktadır.

Şafiî mezhebine göre saçları siyaha boyamak haramdır. Cabir'den (radiyallahu anh) rivayet edildiğine göre Mekke fethedildiği gün Ebu Bekir'in (radiyallahun anh) babası Peygambere (aleyhissalatu vesselam) getirildi. Allah Resulü, Ebû Kuhafe'nin beyaz saçlarını görünce, “Bu beyaz saçları değiştiriniz ve siyahtan sakınınız" şeklinde buyurdu (Müslim, Libâs, 78, No: 2102).

Konuyla ilgili diğer rivayetlere dayanarak, bazı fakihler saçları siyaha boyamanın haram değil mekruh olduğu görüşünü benimsiyor. Enes bin Malik, Efendimizin saçlarını boyayıp boyamadığı sorulduğunda, “Peygamberin (s.a.v.) saçlarında beyaz çok fazla değildi. Ancak Ebubekir ve Ömer kına ve ketem otuyla saçlarını boyadılar." şeklinde cevap verdi (Buhâri, Menâkib, 45 No: 3920; Müslim, Fedâil, 100, No: 2341).

Minibüs ile Traktör Feci Çarpıştı: 2 Kişi Öldü, 9 Yaralı Minibüs ile Traktör Feci Çarpıştı: 2 Kişi Öldü, 9 Yaralı

Ketem otu, saçları siyah yapan bir ottur ve Yemen'de yetişmektedir. Aynı şekilde, Osman bin Affan, Efendimizin torunları Hasan ve Hüseyin, Ukbe bin Amir, İbn Sîrîn (radiyallahu anhum) gibi kişiler de saçlarını siyaha boyamıştır (Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, I, 132).

Kaynak: HABER MERKEZİ