Bitlis’te 93 yaşındaki Osman Kaçar, ERCP operasyonla sağlığına kavuştu Bitlis’te 93 yaşındaki Osman Kaçar, ERCP operasyonla sağlığına kavuştu

Sigaranın bütçeyle beraber insan sağlığına verdiği zararı sıralayan Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Müdürü ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Atlı, bağımlılık yapan uyuşturucu madde türlerine oranla hem legal hem de ulaşılabilir olması nedeniyle sigaranın daha tehlikeli olduğunu belirtti.

"Bağımlılıkta aslında en önemli şey sigaradır. Çünkü insanların çoğu kullanıyor. Eroin veya kokain denilince gözümüz açılıyor ama aslında sigara deyince de gözümüzün açılması lazım. Çünkü toplumda bir eroin veya kokain kullanan 100 kişi varsa sigara içen bin kişi var." diyen Atlı, "Bağımlılık deyince hep atlanan bir konu var: Sigara." ifadelerini kullandı.

Sigaranın hem psikiyatri hem psikiyatri dışı genel vücutla ilgili sağlığa ciddi zararlarının olduğunu hatırlatarak, "Özellikle akciğerle ilgili solunum sıkıntıları, astım, KOAH, akciğer kanseri ve bununla beraber hasta ayaklarının kesildiği 'Buerger hastalığı' diye bir hastalık var. Sigara diğer maddeler gibi saç telinden ayak tırnağına kadar vücutta her şeyi bozabilir. Psikiyatrik olarak özellikle sigara içenlerde kaygı bozukluğu, depresyonu sık görüyoruz. Sigara içince hafif rahatlıyor gibi olsa da bu geçici aldanmaya kanıp sigaranın kendisini iyileştirdiğini zannediyor. Sigara içerek kişi 1-2 kilogram verebilse de bıraktığında 10-20 kilogram alacağını hissetse de bunlar yanlış algılardır." dedi.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ