Güncel

Sıtma Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

İntaniye (Enfeksiyon) Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, 25 Nisan "Dünya Sıtma Günü" dolayısıyla sıtma hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Sıtma, insanlara parazit taşıyan sivrisineklerin insanlara sokmasıyla bulaşan bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilir ve nöbetler halinde ateş ve titreme gibi semptomlar gözlemlenir.

Sıtma hastalığı milyonlarca insanı etkilemektedir ve zamanında tedavi edilmezse yüzde 80-90 oranında ölümle sonuçlanabilir. Dr. Demir "Sıtma hastalığı tarih boyunca insanlığın kaderinde olan bir mikroptur" ifadelerini kullanarak sıtmanın geçmiși hakkında bilgiler paylaştı.

Sıtmaya karşı Türkiye'de de 1940'lardan itibaren savaş verilmiş ve büyük oranda azalma sağlanmıştır. 1970'lerde yeniden Türkiye'de görülmeye başlanan hastalık yurt dışından yapılan seyahatlerle ülkemize taşınmıştır.

Sıtma hastalığı ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde yüzde 80-90 oranında ölümle sonuçlanabilir. Sıtma hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, kas ağrısı ve baş ağrısı gibi semptomlar yer alır.

Sıtmaya karşı alınması gereken önlemler arasında herhangi bir sıtma hastalığına yakalanabileceğiniz yerlerde ilaç tedavisi uygulamak, sineklerden korunmak ve seyahat etmeden önce kontrolleri yaptırmak yer alır.

Sıtma hastalığına karşı dikkatli olmak hayat kurtarabilir.