Güncel

SON DAKİKA: Hamas Lideri İsmail Haniye Suikast Sonucu Şehit Oldu

Hamas, İsmail Haniye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybettiğini doğruladı.

Hamas Lideri İsmail Haniye, Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Hamas tarafından yapılan açıklamada, Haniye'nin siyonist bir saldırı sonucu öldürüldüğü belirtildi. Suikastın arkasında kimin olduğu ise henüz bilinmiyor.

Haniye, kısa bir süre önce İsrail'in Gazze kentinde düzenlediği saldırıda üç oğlunu ve dört torununu kaybetmişti. Bu saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran'da öldürüldü. Hamas liderinin suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Geçmişteki Saldırılar

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'nda Haniye'nin ailesine yönelik bir saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırıda Haniye'nin üç oğlu ve dört torunu hayatını kaybetmişti. Torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsmail Haniye Kimdir?

Filistinli siyasetçi İsmail Haniye, 1963 yılında Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında doğdu. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci olmuştu. 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun olan Haniye, 1989'da I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve bir yıl sonra serbest bırakıldı.

1999'dan 2004'e kadar Hamas Genel Sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 2006 yılında yapılan seçimlerde Hamas'ın başbakan adayı olarak gösterildi ve Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı. Haniye, birçok kez suikast girişimlerinden kurtuldu ve 2007 yılında Gazze Şeridi'nde Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların ardından görevinden alındı.

Evli ve 13 çocuk babası olan Haniye'nin ailesi Gazze'de yaşamaktaydı. Kardeşleri İsrail vatandaşı olan Haniye'nin bazı akrabaları İsrail Savunma Kuvvetleri'nde görev yapmıştır.

Haniye'nin ölümü, Filistin ve Ortadoğu'da büyük yankı uyandıracak gibi görünüyor. Olayla ilgili gelişmeler takip edilmeye devam ediyor.