Bölge

Sonbaharın Getirdiği Yoğunluk: Fidan Satıcılarında Hareketlilik Artıyor

Fidan satıcıları, sonbaharın fidan ve ağaç ekimi için en uygun dönem olduğunu belirterek, vatandaşları bu mevsimde ağaç dikmeye teşvik ediyor.

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte fidan satıcılarında yoğunluk arttı. Fidan satıcıları, kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharın, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharın ağaç ekimi için en uygun dönemler olduğunu ifade etti. Batman'da sonbahar aylarının fidan ve ağaç ekimi için ideal zaman olduğunu belirten satıcılar, ekilen ağaçların ilkbaharda iki yaşındaymış gibi geliştiğini vurguladı.

Fidan satıcısı Seyithan Taşan, sonbahar aylarında dikilen fidanların hava değişimi ve doğal sulamayla birlikte köklerinin daha hızlı yayıldığını belirtti. Taşan, "Hemen hemen her çeşit fidan ve bitki çeşitleri bizde bulunmaktadır. Kimi insanlar meyve, kimi çam türleri, çalı türleri gibi ihtiyaçlarına göre alıyorlar. Çevre düzenlemesi yapanlar da her türü bizde bulabiliyorlar. Hatta Akdeniz bitki türleri bile bizde var. Şu anda cennet hurmasına kaysıdan daha çok talep var. Kimi kendi hobi bahçesi için kimi evinin bahçesi için kimi bahçe düzenlemesi için kimisi de köylerde profesyonel olarak ağaç ekim ve bakımıyla ilgilendiği için bizden fidan ve bitkileri alıyor." dedi.

Dikim sezonunun en verimli dönemine girdiklerini belirten Taşan, "Sonbaharda dikim yapmak bitkinin gelişimi açısından ilkbahardan daha iyidir. Şu anda eklenen bitkiler ilk iki ayda kök gelişimi sağlıyor ve bu durumda ilkbaharda ekilen bitkiler gibi büyüyor" diye ekledi.

Meyve ağaçları ekimi konusunda da vatandaşları bilgilendiren Samet Acar, "Daha öncede buradan fıstık fidanı, kaysı, incir, süs bitkileri ve hoşumuza giden meyve ağaçlarını aldım. Buradan aldıklarımı hem hobi bahçemize hem de köydeki tarlamıza ektik. Şu anda meyve ağaçlarını dikmenin tam zamanıdır. Şimdi de burada hangi meyve ağacı alacağıma bakıyorum. Herkese varsa bahçesi ya da tarlası en az bir tanede olsa meyve ağacı ekmelerini tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.