Güncel

Sudan ordusu ateşkes görüşmelerini askıya aldı

Sudan'da ordusu, Hızlı Destek Kuvvetleriyle (HDK) vardıkları 5 günlük ateşkes uzatma kararını, devam eden çatışmalar nedeniyle askıya aldıklarını duyurdu.

Sudan ordusundan bir yetkili, Hızlı Destek Kuvvetleriyle (HDK) devam eden müzakerelere katılımı askıya aldıklarını, ancak çekilmediklerini açıkladı. Kararın nedeni, kısa vadeli ateşkes anlaşması ihlalleridir. Yetkili, HDK'nin çekilme taahhütlerini yerine getirmediğini ve sivil bölgelerden çekilmediğini belirtti.

Sudan ordusu ve HDK, Pazartesi günü sona ermesi beklenen bir haftalık ateşkesi beş gün daha uzatma konusunda anlaşmıştı, ancak Al-Mohandiseen semtinde çatışmalar yaşandı. HDK, Sudan ordusunu ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Sudan, başkent Hartum ve diğer bölgelerde ordu ile HDK arasında 15 Nisan'dan bu yana silahlı çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle 800'den fazla kişi öldü, 1,4 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve bir milyondan fazla kişi yerinden edildi. Ayrıca, yaklaşık 345 bin kişi güvenlik nedeniyle komşu ülkelere geçti.