Ekonomi

Tam da her şey yolundayken… Araç alacaklar dikkat! O tarihten sonra fiyatları tanıyamayacaksınız

Son birkaç haftadır otomobil pazarlarında görülen kalabalık herkesi sevindirdi. Ama araç satışı ile alakalı çok önemli bir uyarı geldi. Fiyatlar ne zaman artacak?

Geçtiğimiz 3-4 ay boyunca hızla artan araç fiyatlarında rüzgar tersine döndü. Piyasada araç fiyatları düşmeye başlarken ünlü otomobil markalarının peş peşe yapmış oldukları kampanyalarda dikkatleri çekiyor. Tam da her şey yoluna girdi derken araç alacak vatandaşlara önemli bir uyarı yapıldı.

Türkiye’de sıfır ve ikinci el araç piyasasında son aylarda yaşanan fiyat düşüşleri, alıcıların yüzünü güldürdü. Bursa’da hafta sonu kurulan açık oto pazarı, fiyatları uygun bulan vatandaşların akınına uğradı. Satıcılar ise fiyatların yılbaşından sonra tekrar artacağı uyarısında bulundu. İşte tüm detaylar.

ARAÇ PİYASASINDA FİYATLAR NEDEN DÜŞTÜ?

Araç fiyatlarında meydana gelen düşüşlerinin nedenlerinden biri olarak Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler gösteriliyor. Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre yasağı, noterlerde üçten fazla araç satanın geri döndürülmesi gibi kararlarla ikinci el araç piyasasını regüle etmeye çalıştı. Bu önlemler, araç fiyatlarının yüzde 25 gerilemesine yol açtı. Fahiş fiyattan rant elde edenler bu önlemler ile biraz daha geri planda kaldı.

Bir diğer etken ise bayilerin yaptığı yıl sonu kampanyaları oldu. Sıfır araçlarda indirim, takas, faizsiz kredi gibi cazip seçenekler sunan bayiler, alıcıların ilgisini çekti. Bu durum da sıfır araçlara olan talebi artırırken, ikinci el araçlara olan talebi azalttı. Bu da ikinci el araç fiyatlarının düşmesine neden oldu. Markaların yapmış olduğu özellikle sıfır faizli kredi imkanı pek çok vatandaşın yüzünü güldürdü.

AÇIK OTO PAZARLARINDA BÜYÜK YOĞUNLUK

İkinci el otomobil fiyatlarının düşmesini fırsat bilen vatandalar ise hafta sonu kurulmuş olan açık oto pazarına akın ettiler. Pazarda yoğunluk yaşanırken, alıcılar cebine göre araç aradılar. Satıcılar ise fiyatların daha da düşmeyeceğini, aksine yılbaşı itibari ile yeniden yukarı doğru çıkacağını ifade etti. Bu fiyatların da araç sahibi olmak isteyenler için bir alım fırsatı olduğunu dile getirdiler.

Kaynak: Haber Merkezi