Ekonomi

Tapu ve Kadastro, 3D Şehir Modelleri Yönetimini Güçlendiriyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile şehirlerin dijital ikizleri oluşturularak, deprem, sel ve afet yönetimi güçlendirilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi" ile şehirlerde dijital dönem başlıyor. Proje, mevcut yapı stokunun tespiti, deprem, sel ve heyelan gibi afet yönetimi, arama kurtarma, hasar tespiti, yeni şehirleşme çalışmaları ve enerji potansiyeli tahminleri gibi birçok alanda kullanılacak.

Şehirlerin Dijital İkizleri Çıkarılacak

Bakan Mehmet Özhaseki, proje kapsamında şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarılarak, vatandaşların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca, deprem, sel ve heyelan gibi afetlerin ardından hızlı arama kurtarma, hasar tespiti ile yeni şehirleşme çalışmalarının gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

3 boyutlu kadastro sayesinde afetle mücadele süreçlerinin hızlanacağını vurgulayan Bakan Özhaseki, projenin tamamının yerli imkanlarla geliştirildiğini ve 2023 yılı itibarıyla vatandaşlara hizmet vermeye başlanacağını açıkladı.

3 Boyutlu Kadastro Projesi Bürokrasiden Kurtarılacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı İbrahim Cankurt ise projenin yerli kaynaklarla geliştirilen uygulamaları içerdiğini, 3 boyutlu kadastro ile yapılan işlemlerde vatandaşların bürokrasiden kurtarılacağını ifade etti. Projede, tapu kayıtları ile gerçek kullanım arasındaki farkın tespit edilebileceğini belirten Cankurt, ayrıca şehir planlama, arazi yönetimi, mühendislik projeleri gibi birçok alanda kullanılacak verilerin üretileceğini söyledi.

Proje, akıllı şehir konseptine uygun bir altyapı oluşturarak şehirlerin daha sağlıklı ve yaşanabilir olmasına katkı sağlayacak. Akıllı şehirler için önemli bir adım olan proje ile şehirlerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması amaçlanıyor. (AA)