Tarihin İzinde: Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü Hakkında Cendere Köprüsü, Adıyaman ilinde Cendere çayı üzerinde bulunan ve dünyanın hala kullanımda olan en eski köprülerinden biri olarak kabul edilen tarihi bir köprüdür.

Adıyaman'a 55 kilometre mesafede, Eskikale adı verilen antik bir yerleşim bölgesinde bulunmaktadır ve Kahta ile Sincik'i birbirine bağlar. Bu köprü, Romalılar tarafından inşa edilmiş olup, Romalılar tarafından yapılan en geniş ikinci kemeri barındırır.

Yaklaşık olarak 120 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir. Köprü, toplamda 92 büyük kareden oluşur, her biri yaklaşık 10 ton ağırlığındadır.

Tarihi ve Yapımı Köprü üzerindeki Latince bir kitabeden anlaşıldığına göre, Roma İmparatoru Septimius Severus (M.S. 193-211), karısı ve oğulları adına bu köprüyü yaptırmıştır. Köprünün orijinal yapısında bulunan 4 adet korint sütundan ikisi, Kahta tarafındaki Septimius Severus ve eşine, diğer ikisi ise Sincik tarafındaki oğullarına adanmıştır. Ancak, bu oğullardan Geta'ya ait sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıkılmıştır.

Köprü, 1997 yılında bakımdan geçirilmiş ve o dönemde üzerinden 5 ton ağırlığa kadar olan taşıtlara izin verilmekteydi. Ancak daha sonra yeni bir köprü inşa edildiği için Cendere Köprüsü tamamen araç trafiğine kapatılmıştır. Yeni bir köprü ise 500 metre doğusuna inşa edilmiştir.

Cendere Köprüsü, tarih ve mühendislik harikası olarak günümüzde ziyaretçilerini etkilemeye devam etmektedir.