2025 hac ön kayıt ve yenileme işlemleri için son gün ne zaman? 2025 hac ön kayıt ve yenileme işlemleri için son gün ne zaman?

1 Eylül'de Tarihte Bugün:

  • 1923: Japonya'nın Tokyo ve Yokohama kentlerinde meydana gelen Büyük Kanto Depremi, yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne yol açtı. Saat 11.58’de başlayan ve 4 dakika süren deprem, tarihçilerin tahminine göre 7,9 büyüklüğündeydi ve tarihin en yıkıcı depremlerinden biri olarak kaydedildi.

  • 1924: Ankara’da açılan Musiki Muallim Mektebi, günümüzdeki Ankara Devlet Konservatuarı’nın temellerini attı. Bu okul, Batı tarzı eğitim ve kültürün benimsenmesini destekleyerek, Cumhuriyet dönemi eğitim reformlarının bir parçası oldu.

  • 1929: Türkiye'de, ilk ve orta öğretim okullarının müfredatından Arapça ve Farsça dersleri kaldırıldı. Arap harflerinin zorluğu gerekçesiyle yapılan bu değişiklik, Arapça'nın ve İslam'ın etkisinin azaltılmasına yönelik bir adım olarak değerlendirildi.

  • 1939: Almanya'nın Polonya'ya saldırısıyla İkinci Dünya Savaşı başladı. Bu savaş, 60 milyon kişinin ölümüne yol açarken, savaşın 50. yılında 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak ilan edildi.

  • 1949: Van'ın Özalp ilçesinde, 33 köylüyü kurşuna dizmekle suçlanan emekli Orgeneral Mustafa Muğlalı tutuklandı. Muğlalı, sınır ihlali gerekçesiyle köylüleri cezalandırmıştı ve bu olayın ardından 2011'de adı kışladan kaldırıldı.

  • 1969: Muammer Kaddafi, Libya'da gerçekleştirdiği askeri darbe ile Kral İdris'i devirdi. Kaddafi'nin rejimi, 2011 yılında iç savaş sonucunda devrildi ve Kaddafi linç edilerek öldürüldü.

  • 2016: Cemaat-i İslami'nin liderlerinden Mir Kasım Ali, Bangladeş'te idam edildi. 1971'deki Bağımsızlık Savaşı sırasında Cemaat-i İslami'nin etkisine karşı çıkan Hasina Hükümeti tarafından idam edilen Ali, son sözlerinde direniş ve şehadete vurgu yaptı.

Muhabir: Mehtap Çelebi