Güncel

Tarihte bugün: 24 Haziran'da dünyada neler oldu?

24 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugünkü gelişmeler...

1645: Osmanlı donanması, 348 harp ve nakliye gemisiyle İstanbul'dan hareket ederek Girit adasına çıktı.

1961: Türkiye ile Batı Almanya arasında imzalanan iş gücü gönderme protokolü çerçevesinde, Almanya'ya gidecek ilk işçi kafilesi yola çıktı. Bu protokol, özel kuruluşların kontratsız işçi göndermelerinin önüne geçmeyi hedefliyordu.

2012: Mısır'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi oyların yüzde 52'sini alarak Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı oldu. Mursi'nin zaferi resmi olarak tescil edildikten sonra Tahrir Meydanı'nda kutlamalar yapıldı.

2013: Çeçenistan'da direnişçiler, Rus askerlerine pusu kurarak Rus ordusuna büyük bir darbe vurdu. Eylem sonucunda 38 Rus askeri öldü ve 100'den fazla asker yaralandı.

2016: Kolombiya'da 50 yıldan uzun süredir devam eden kanlı iç savaş, taraflar arasında varılan anlaşma ile sona erdi. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri ve Kolombiya Hükümeti, silahların bırakılması için ateşkes anlaşması imzaladı.

2020: Dürümlü Katliamı davasında karar verildi. Tutuklu sanık, 17 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. PKK'ye bağlı militanlar, 12 Mayıs 2016 gecesi Yenişehir ilçesinde bulunan Tanışık Mahallesi'ne 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdi. Patlamada 16 kişi hayatını kaybederken, 23 kişi de yaralandı. Bu saldırı sonucunda 36 çocuk yetim, 8 kadın da dul kaldı. Dürümlü Katliamı, PKK'nın en vahşi saldırılarından biri olarak kayıtlara geçti.