AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği, arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde gerçekleştirilmesi için hazırlıklarını tamamladı.

Yeni uygulama yarın ülke genelinde başlayacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'daki bir noterlikte uygulamayı başlatarak ilk işlemi gerçekleştirecek.

Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak.

Başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğu tespit edildikten sonra başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.

Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte noterlik tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenecek ve satış yapmaya engel durumun olup olmadığı kontrol edilecek.

Taşınmazın satışına engel durum bulunmadığı belirlendikten sonra, gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedeli ödenmesi için ilgililere cep telefonlarına mesaj gönderilecek.

Harç ve masrafların ödenmesinin ardından, taraflar taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecek.

Kredi Kartı Borçları Alarm Veriyor: Yasal Takibe Girenlerin Sayısı 1 Milyonu Aştı Kredi Kartı Borçları Alarm Veriyor: Yasal Takibe Girenlerin Sayısı 1 Milyonu Aştı

Sözleşmeler alıcı ve satıcı tarafından noter huzurunda imzalanacak ve sisteme kaydedilecek. Ardından, sözleşmeler Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilerek taşınmaz tapu kütüğüne tescil edilecek.

Taşınmazın devri tamamlandıktan sonra düzenlenen tapu ve diğer belgeler noter tarafından ilgililere teslim edilecek.

Adalet Bakanı Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni uygulamanın tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltacağını ve vatandaşların işlemlerini daha hızlı tamamlamasını sağlayacağını belirtti.

Bakan Tunç, nöbetçi noterlik uygulaması çerçevesinde taşınmaz satış sözleşmelerinin hafta sonları da yapılabileceğini açıkladı.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ