Tatvan

Tatvan Depremi Diri Fay Haritasında Yer Almıyor: Uzmanlar İnceliyor!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Hamdi Alkan, 25 Eylül'de Tatvan'da meydana gelen orta büyüklükteki depremin, aktif diri fay haritalarında yer almadığını belirterek, bölgedeki tektonik detayların daha derinlemesine inceleneceğini açıkladı.

25 Eylül Çarşamba günü saat 14.50 sıralarında Bitlis'in Tatvan ilçesinde 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşen bu orta büyüklükteki sarsıntı, çevre illerden de hissedilerek korkuya neden oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depremle ilgili yaptığı açıklamada, depremin sağ yönlü doğrultu atılımlı bir mekanizmaya sahip olduğunu ve aktif diri fay haritasında görünmemesinin, bölge üzerinde detaylı incelemelerin yapılmasına zemin hazırladığını ifade etti.

Doç. Alkan, diri fay haritalarında yer alan bölgelerin de deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bölgesel tektonik detayların daha yakından incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Depremin olduğu yerde aktif diri haritasında bir fay görünmemektedir"

Doç. Dr. Hamdi Alkan, iki gün önce Tatvan'ın doğusu ve Hizan'ın kuzeyi civarında orta büyüklükte bir deprem meydana geldiğini belirtti. Depremin bölgede hissedildiğini ve insanlarda bir korkuya neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Alkan, “Deprem sığ bir deprem, sağ yönlü doğrultu atımlı mekanizmaya sahipti. Bu depremin olduğu yerde aktif diri haritasında bir fay görünmemektedir. Dolayısıyla bu bizim için önemli. Aktif diri fay haritasında görünmüyor fakat bir deprem var. Dolayısıyla bizim buraya ayrıca bir odaklanmamız gerekiyor. Yani şöyle ki, burada sağ yönlü doğrultu atımlı bir mekanizması var. Bu deprem oradaki Kavakbaşı fayı benzer bir mekanizmaya sahip, Muş fay zonu var belki onunla ilişkilendirebiliriz. Orta büyüklükteki bu depremin depremsellikle ilgili bir kılavuz olması açısından ve diri fay haritasında olmayan bölgelerin de deprem üretebileceğini düşünerek ona göre gelecek planlamamızı yapmamız gerekiyor” dedi.

Van Gölü'nün doğusunun batısına göre daha riskli olduğunu daha önceki değerlendirmelerinde ifade ettiklerini belirten Alkan, gölün batısında da diri fay haritasında yer almayan ancak deprem üretebilen fayların olduğunu gözlemlediklerini vurguladı.

Depremin küçük bir sarsıntı olmadığını, orta büyüklükte bir deprem olduğunu söyleyen Alkan, “Onun için bu depremi dikkate alıp, odak mekanizmasının çözümünü ona göre çalışmak lazım. Aynı zamanda deprem meydana getirecek küçük artçıları ona göre çalışmak lazım. Oradaki tektoniği ortaya çıkardığımızda bize ne faydası olacak? Gelecekle ilgili bizim önlem alabilmemize ve daha yaşanılabilir bir ortam oluşturmamız için bir kılavuz görevi görecek. Bu deprem bu açıdan önemlidir. Bu küçük bir deprem değil, aslında orta büyükte bir depremdir. O çözümlerin tekrar yapılıp gelecekle ilgili değerlendirmemiz, önlemlerimiz ve tasarruflarımızı almamız gerekmektedir” diye konuştu.