Bitlis'in Tatvan ilçesinde meşhur Nemrut Krater Gölü Kalderası, her mevsimde farklı güzellikler sunan bir doğa harikası. Ancak son dönemlerde bu kaldera, içinde yaşayan ayılarla sıkça gündeme gelmeye başladı. Ayıların burada yaşaması, hem kalderanın turistik tanıtımına katkı sağlıyor hem de eşsiz bir güzellik katıyor. Ancak ayıların zaman zaman saldırgan hale gelmeleri, ziyaretçileri endişelendiriyor.

Kalderaya gelen yerli ve yabancı binlerce turist, sıklıkla yanlarında getirdikleri yiyecek ve meyveleri ayılara yedirip, bu anları fotoğraflamayı tercih ediyorlar. Ancak bu etkileşimlerin sonucunda bazı ayılar, insanlara saldırgan davranışlar sergileyebiliyorlar. Bu nedenle dikkatli olunması gerekiyor.

Cihan Önen, Nemrut Krater Gölü'nde Ayılarla Karşılaştı

Bitlis Eren Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Cihan Önen, Nemrut Krater Gölü Kalderası'nda ilginç bir deneyim yaşadı. Önen, dalış yaparken su yüzeyine çıkma anında dört ayının gölde yüzdüğünü fark etti. Ayılar, dalgıcın sudan çıkmasını beklerken, çevredeki insanlar ayıları uzaklaştırmak için bağırarak taş attılar.

6f0b2e32-c47b-4822-92e0-266e4396889d.jpg
Tatvan Nemrut kraterindeki ayılar önce yüzdüler sonra dalgıcın sudan çıkmasını beklediler

Önen, yaşadığı korku dolu anları şöyle anlattı:

"Kaldera'daki büyük gölün içerisinde suyun altındaki balıkları gözlemlemek için dalmıştım. Suyun yüzeyine doğru çıkarken, insanların bağrışmalarını duydum. Kalabalık bir grup, 'ayı, ayı' diye bağırıyorlardı. Bu sesi duyunca ben de telaşla suyun üzerinden dışarı baktığımda ayılar birkaç metre ötede yüzüyordu. Bir anda açıkçası ne yapacağımı şaşırdım."

Önen, ayıların kıyıda beklediği sırada sudan çıkmamanın daha güvenli olduğunu anladı. Ayılar, dalgıcın suyun dışına çıkmasını beklerken, Önen suyun içinde ayıların uzaklaşmasını umdu. Ayılar, çevredekilerin taş atarak ayıları uzaklaştırmalarının ardından ormanlık alana doğru yol aldılar.

1d5a9d0b-bece-4251-8b43-68ef306011e9.jpg

Cihan Önen, vahşi ayılarla karşılaşmanın ürkütücü olduğunu belirterek,

"Sonuçta bunlar vahşi canlılar. Biraz ürktüm. Acaba kıyıya mı gitsem, yavaşça ayılardan uzaklaşmaya mı çalışsam? diye düşündüm. Bir yanda da kıyıda bulunan eşyalarıma, cihazlarıma zarar verirler diye endişelendim. İnsanların taş atmasını istemedim çünkü ayıları sinirlendirirlerse bu daha fazla risk oluşturabilirdi. Bir süre sonra ayılar kıyıdan uzaklaşınca ben de suyun içinden çıktım" dedi.

TATVAN'DA DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM İŞİ YAPTIRILACAKTIR TATVAN'DA DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM İŞİ YAPTIRILACAKTIR

364a71e2-02af-4d28-91e9-b68f188b81bf.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)