Tatvan

Tatvan'da Anne Adayları Gebe Okulu'nda Doğuma Hazırlanıyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde, Tatvan Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan ‘gebe okulu’nda anne adaylarına sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum sonrası döneme yönelik kapsamlı eğitimler veriliyor.

Bu eğitimler, anne adaylarının normal doğum korkusunu aşmalarına ve doğum ağrısı gibi sorunlarla baş etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Her ay yüzlerce gebe, bu okulda eğitim alarak doğuma hazırlanıyor. Eğitim ekibi, kadın doğum uzmanları, ebeler, fizyoterapistler, diyetisyenler ve sosyal çalışmacılardan oluşuyor.

Gebe okulunda eğitim alan ve daha önce sezaryen doğum yapan anne adayı Bilge İlbasan, “Hastanemize başvurduğumda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Mediha Hanım ile görüştüm. Sezaryen sonrası normal doğum yapmak istediğimi söylediğimde doktor hanım onayladı ve olabileceğini söyledi. Beni gebe okuluna yönlendirdi. Gebe okulunda çok güzel eğitimler ve egzersizler öğrendik. Fizyoterapistler ve ebeler eşliğinde eğitimler aldık. Kendimi normal doğuma hazır hissediyorum” dedi.

Gebe okulunda görev yapan Ebe Esra Yanık, “Bizler doğum öncesi ve sonrası tüm gebelerimizi, gebelik düşünen anne adaylarımızı ve onların yakınlarını bilinçlendiriyoruz. Üç oturum şeklinde eğitimlerimizi düzenliyoruz. Bu süreçte bizlere destek olarak kadın doğum uzmanımız, ebemiz, fizyoterapistimiz, diyetisyenimiz ve psikologlarımız bulunmaktadır. Bizler gelen gebelerimize doğum sürecinde özellikle doğumhanede nasıl davranmaları gerekiyor, doğum sürecinde nelere hakim olmaları gerekiyor ve bebeklerini nasıl karşılamaları gerekiyor gibi konularda özenle yetiştirmeye ve destek olmaya çalışıyoruz. Bizler sadece Tatvan Devlet Hastanesi gebe okulu olarak değil, bizim dışımızda Bitlis merkez ve bütün Bitlis ilçelerinde gebe okullarımız aktif olarak görev yapmaktadır. Sadece bize gelemeyen gebelerimizden ricam, bulundukları ilçelerdeki gebe okullarına mutlaka müracaatta bulunup oradaki ebe arkadaşlarımızdan bu konuda destek almalarıdır” dedi.