Tatvan Kaymakamlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tatvan Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2023 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında sunulan ve desteklenen “DAP ile Tarımın Geleceği Dronelar” ve “DAP ile Tarım 4.0 Erken Uyarı Sistemleri” projeleri, 2024 Yılı Yatırım Programı çerçevesinde ihale edilerek uygulamaya konduğu belirtildi.
Tatvann ilçesinde belirlenen 5 bölgeye Tahmin Ve Erken Uyarı İstasyonun kurulacağı ifade edilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"DAP ile Tarım 4.0 Erken Uyarı Sistemleri Projesinin İlçe Müdürlüğümüz tarafından 5 adet Tahmin Ve Erken Uyarı İstasyonun lokasyonları; Adabağ köyü, Yelkenli Köyü, Yeşilmezra Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi ve Güntepe Köyü istasyonları olarak belirlenmiştir. Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi istasyonlarının yürütülmesi için en önemli koşul doğru ve zamanında meteorolojik veri alımı; havanın sıcaklığı, nemi, birim alana düşen yağış miktarı, toprağın nemi, yaprak ıslaklığı vb. gibi veriler değerlendirilerek, bitki hastalık ve zararlılarının oluşumunun önceden tahmin edilip, zamanında müdahele ve doğru ilaçlama takvimlerinin oluşturulması ve bu sayede ürünün, çevrenin korunması ve gereksiz ve zamansız mücadeleden doğabilecek ekonomik kayıpların önlenmesi ile ölçülen iklim verilerinin doğru kullanılarak tarımsal anlamda iş ve üretim planlaması yapılması projenin ana gerekçesidir.İlçemizde tarımsal üretimde önemli yer tutan domates, kuru fasulye, şeker pancarı, elma ve ceviz üretimi yapan üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadelle etme konusuna ilişkin bilinç düzeylerini arttırmak ve bununla beraber çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede korumak; kimyasal tarımsal girdilerden kaynaklanan tehditleri engellemek, tarımsal üretimde verim artışı ve ekonomik kazanımları artırmak amaçlanmaktadır"
Proje kapsamında drone ile yapılacak olan ilaçlama ve gübreleme çalışmalarıyla tarımsal verimin artacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi kapsamında yürüğümüz DAP ile Tarımın Geleceği Dronelar Projesinde pestisit ve gübreleme uygulamalarında dron kullanımının yaygınlaştırması amaçlanmaktadır. Bu sayede pestisitlerin toprak, su, çevre ve uygulayıcı üzerine olan olumsuz etkileri en aza indirgenmesi sağlatılacaktır. Bitkisel üretim yetiştiriciliği yapılan ürünlerde hastalık ve zararlılarına karşı pestisitlerin, zamanında ve ilaçlama eşikleri dikkate alınarak kontrollü bir şekilde uygulaması amaçlanmaktadır. İlçemizde bitkisel üretim yapan üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadele etme ve kimyasal gübre uygulamalarında dron kullanım konusuna ilişkin bilinç düzeylerini arttırmak amaçlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik ve teknik talimatlar doğrultunda dron kullanımı gerçekleştirilecektir. İlçe Müdürlüğümüzce Çekirge garsiyat alanlarında Devlet Yardım Mücadelesi kapsamında çekirge garsiyat alanlarında etkin bir şekilde dron kullanılması planlanmaktadır"