Merkez Bankası Rezervleri Yükseldi Merkez Bankası Rezervleri Yükseldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, siyasi parti gruplarının imzasıyla Srebrenitsa soykırımını kınayan ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"TBMM olarak, bundan tam 28 yıl önce Srebrenitsa'da Boşnak kardeşlerimizin maruz kaldığı soykırımı kalbimizin en derinlerinde hissediyoruz ve Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir zulümle katliama uğrayan şehitlerimizin tarifi mümkün olmayan acısını en içten duygularımızla paylaşıyoruz.

BM Güvenlik Konseyi'nin 819/1993 sayılı kararıyla 'güvenli bölge' ilan edilen Srebrenitsa şehrinde, Temmuz 1995'te Bosna Savaşı'nın en büyük katliamı gerçekleştirildi. Uluslararası Adalet Divanı'nın 26 Şubat 2007 tarihli kararıyla bu katliamın soykırım olduğu tescil edildi. Ayrıca, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi de kararlarında Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğunu belirtti.

Srebrenitsa soykırımını bir kez daha kınıyor ve rahmetli Aliya İzetbegoviç'in 'Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır' sözünden hareketle bu acıları bir daha yaşanmaması için asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı vurgulamak istiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan tüm siyasi partiler olarak yukarıdaki görüşler temelinde, Srebrenitsa soykırımını hatırlamaya devam edecek, Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz."

TBMM Genel Kurulu'nda imzalanan bu ortak bildiri, Türkiye'nin Srebrenitsa soykırımına karşı net bir duruş sergilediğini ve insanlık suçlarına karşı adaletin savunucusu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)