Trafik sigortasında asgari ücretteki artışın etkisiyle ilgili gelişmeler yaşanıyor. Özellikle vefat ve sakatlık tazminatı anlaşmazlıklarının büyük bir bölümü mahkemelerde çözümleniyor ve ödenecek miktar mevcut asgari ücrete göre hesaplanıyor. Bu durum nedeniyle sektör, asgari ücretteki artışın trafik sigortası maliyetini yaklaşık yüzde 40 oranında artıracağını öngörüyor.

Önümüzdeki aylarda bu ek maliyetin poliçelere zam olarak yansıtılması bekleniyor. Sektör yetkililerine göre, asgari ücretteki artış sebebiyle 20 milyar liralık ek maliyet ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra, sigortacılar zararlarının artmasının sebepleri arasında, Şubat 2022'de Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bir kararın da etkili olduğunu belirtiyor.

Araç sahiplerine müjde: akaryakıta indirim pompaya yansıdı Araç sahiplerine müjde: akaryakıta indirim pompaya yansıdı

Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, NTV'ye yaptığı açıklamada, bir kaza durumunda asgari ücretin 5.550 lira olduğu Aralık 2022'yi düşündüğümüzde, 100.867 lira tutarında bir tazminat ödemesi gerektiğini ancak bu tutarın 293.000 liraya çıktığını ifade etti. Yaşar, bu sorunun sadece yeni poliçe primleriyle ilgili olmadığını, sektörün geçmişi düzeltmeye çalıştığını ve yaklaşık yüzde 44'lük bir etkisi olduğunu belirtti. Sektör, azami prim tutarının hızlı bir şekilde artırılmasını talep ediyor.

Bu gelişmeler doğrultusunda, trafik sigortasında asgari ücretteki artışın sektöre önemli bir maliyet yükü getireceği ve poliçelere zam olarak yansıtılacağı öngörülüyor. Ayrıca, sektör azami prim tutarının artırılması talebiyle de ilgili yetkililere başvuruda bulunmayı planlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ