Güncel

Türkiye, 10.000 Megavatıyla Güneş Enerjisi Kurulu Gücünde Önde

Dünya, fosil enerjiden vazgeçip yenilenebilir enerjiye yöneliyor. Türkiye de bu alanlara yatırım yapan önde gelen ülkelerden biri.

Türkiye, doğalgaz ve petrolden nükleer elektriğe kadar kendi enerji kaynaklarını keşfetmek için yoğun bir mesai harcıyor.

Bu süre boyunca, güneş ve rüzgar enerjilerine olan yatırımlarını da artırıyor.

Türkiye Elektrik Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesi 16 Mayıs itibarıyla 10.000 megavatı aşarak, 78 farklı şehirde faaliyet gösteren santrallerden oluşuyor. Ayrıca, 35 ilde 100 megavatın üzerinde güneş santrali bulunuyor.

TEİAŞ verilerine göre, Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 16 Mayıs itibarıyla 104.600 megavat, güneş enerjisi kurulu gücü ise 10.007 megavat oldu.

Güneş enerjisinde 2014'te 40 megavat olan kurulu güç, yaklaşık 10 yılda 10.000 megavatı aşarak büyümesini sürdürdü.

Türkiye'nin 78 ilinde güneş enerjisi santrali bulunuyor
Türkiye'den oluşan güneş enerjisi kurulumu, büyük ölçüde lisanssız santrallerden oluşuyor ve "dağıtık" yapıya sahip. Türkiye'nin 78 ilinde farklı ölçeklerde güneş enerjisi santralleri var.


Güneşte Hedefin %20'sine Ulaşıldı
Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, 10.000 megavat güneş enerjisi kapasitesinin aşılmasının, sektör için önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek 19 Ocak'ta açıklanan Ulusal Enerji Planında güneş enerjisi kapasitesi hedefinin 2035 yılına kadar 52.900 megavat olacağını anımsattı ve hedefin %20'sine yaklaşıldığını açıkladı.

"Türkiye'de Güneş Enerjisi Sektörü Hızlı İlerliyor"
Güneş enerjisi alanında Türkiye'nin lisanslı ve lisanssız santrallerinde hızla ilerlediğinin altını çizen Özkök, şunları söyledi:

"Konya Öne Çıkıyor"
Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA), son Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) uygulaması ve depolamalı güneş santralleri gibi faktörler sayesinde kısa süre içinde kurulu gücün artmasının beklendiğini öngörüyoruz. Ulusal Enerji Planı'ndaki hedeflere ulaşmak için her yıl 3.000 megavat güneş enerjisi kapasitesi hedefleniyor. Sektör, bunu başarabilecek kapasite, bilgi birikimi ve kararlılığa sahip. Ancak finansman bu süreçte önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Öte yandan, lisansız santrallerin yaygın olması, güneş enerjisi üretiminin Türkiye'nin her yerinde yaygınlaşmasını sağlıyor. Elbette, Konya bu alanda öne çıkıyor ancak güneydeki yüksek ışınım alan illerimizdeki güneş yatırımlarının artacağını ve ayrıca deprem bölgesindeki iller özelinde açıklanan kapasiteler sayesinde kurulumların daha da artacağına inanıyoruz.