Güncel

Türkiye-İran Sınırında İleri Teknoloji ile Kaçak Geçişleri Önleme

Türkiye-İran sınırında, Ağrı bölgesinde yer alan entegre güvenlik duvarı, elektro-optik kuleler, 360 derece hareket edebilen termal kameralar, aydınlatma sistemleri ve sismik sen sörlerle takip edilerek yasa dışı geçişlerin önüne geçiliyor.

Türkiye-İran sınırında, Ağrı bölgesinde yer alan entegre güvenlik duvarı, elektro-optik kuleler, 360 derece hareket edebilen termal kameralar, aydınlatma sistemleri ve sismik sensörlerle takip edilerek yasa dışı geçişlerin önüne geçiliyor. Cumhurbaşkanlığı Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi kapsamında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Sınır Yönetimi Daire Başkanlığı koordinasyonuyla inşa edilen sınır duvarı ile düzensiz göçmenler ve insan kaçakçıları engelleniyor.

Afganistan'dan gerçekleşebilecek göçlere hedef olabilecek olan Ağrı'da yer alan 87 kilometrelik sınır hattında kullanılan modüler sınır duvarı entegre bir sınır güvenlik sistemi olarak tasarlanmıştır. Duvar uzunluğu 3 metre ve üzerinde bir metrelik jiletli tel bulunmaktadır. Duvarın iç tarafında yer alan asfalt yolu ile birlikte, aydınlatma sistemleri ve güvenlik kameraları da mevcuttur.

Sınır hattında yer alan yerli ve milli olarak ASELSAN tarafından üretilen elektro-optik kuleler, çok yüksek teknolojileri ile insan hareketlerini algılayabilme özelliğine sahiptir. Burada kullanılan ileri teknolojiler, dünya genelinde az bulunur ve görüntüleme sistemleri ve uzaktan algılama sistemleri içermektedir. Sınır duvarı 2020 Aralık ayında tamamlanmış olup tüm düzensiz göçmenler için yakalamalarda önemli katkı sağlamıştır. Bu yıl içerisinde sınırımızda yaklaşık 13,800 düzensiz göçmen engellenmiştir. Göçmen kaçakçılarına karşı da başarılı mücadeleler verilmiştir.

Duvarın yüksek güvenliği, terör örgütlerinin sınır hattından girmesini imkansız kılmaktadır. Ayrıca, emtia kaçaklığı ve uyuşturucu kaçakçılığına da ciddi bir darbe vurulmuştur. Terör olayları ilimizde neredeyse sıfıra indirgenmiştir. Kamu kurumları bu duruma büyük katkı sağlamıştır.