Nemrut Dağı eteklerinden çıkarılan ponza, hem ham madde hem de inşaat sektöründe kullanılan bims ve briket olarak işlenip pazara sunuluyor. Ponza, özellikle inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak tercih ediliyor ve Türkiye genelinde birçok bölgeye sevk ediliyor.
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Avcı, ponzanın kent ekonomisine sağladığı yüksek katma değeri olduğunu vurgulayan Avcı, ponzanın dünyada Yunanistan, İtalya, İngiltere, Almanya ve Amerika gibi ülkelerde bulunduğunu söyledi. Ancak Türkiye rezervlerinin yüzde 50’si Bitlis’in Tatvan ve Ahlat bölgelerinde yer alıyor. Madenin yılda yaklaşık 6 milyar TL ekonomik katkı sağladığını aktaran Avcı, birçok sektörde hammadde olarak kullanıldığını kaydetti.
Avcı, “Ponza literatürde ‘beyaz altın’ olarak biliniyor. Dünyada Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Amerika’da yoğun bulunmakta. Ponza rezervinin dünya genelinde yüzde 50’si Türkiye’de bulunmaktadır. Türkiye genelinin ise yüzde 50’si Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde bulunmaktadır. Bölgemizde yaklaşık olarak 25 ponza ocağı mevcut. 47 adet ise bims üretimi yapan fabrikamız mevcuttur. Ponza yüzde 90 inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ponza; tekstil, tarım, kozmetik ürünlerinde ve gözenekli olmasında dolayı ısı ve yalıtım bulunduğundan inşaat sektöründe daha çok kullanılmaktadır. Fabrikalarımızın tamamında günlük olarak yaklaşık 2 milyon adet üretimi var. Briket olarak Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Hakkari ve Trabzon’a kadar gönderilmektedir. Ayrıca bims fabrikası olan bazı illere de ham madde olarak gönderiliyor. Bimsin ilimize yıllık olarak 6 milyar TL bir katkısı söz konusudur. İstihdam anlamında da ciddi katkıları olmakla beraber dolaylı olarak 2-3 bin kişi geçimini bu işten sağlıyor. Tatvan Ticaret Odası olarak ulusa ve uluslararası çapta iki tane çalıştay düzenledik. Bunu daha iyi değerlendirip katma değeri yüksek ürünlere çevirmek için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.