Güncel

Türkiye ve Sırbistan Arasında 11 Yeni İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Türkiye ve Sırbistan, enerji, ticaret, teknoloji, spor, sosyal güvenlik, afet yönetimi ve medya gibi çeşitli alanları kapsayan 11 işbirliği anlaşması imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in katılımıyla, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen imza töreninde, iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları resmiyete kavuştu.

Törende, Türkiye ile Sırbistan’ın İçişleri Bakanlıkları arasında "Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı" imzalandı. Anlaşmayı Türkiye’den Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Okay Memiş ile Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ivica Daçiç imzaladı.

İki ülkenin çalışma ve sosyal güvenlik bakanlıkları arasında da "Çalışma, İstihdam ve Sosyal Güvenlik Alanlarında İşbirliği Mutabakatı" imza altına alındı. Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sırbistan adına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nemanja Staroviç anlaşmayı imzaladı.

Enerji sektöründe ise "Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliği" mutabakatı, Türkiye'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Sırbistan’ın Madencilik ve Enerji Bakanı Dubravka Dedovic Handanovic tarafından imza altına alındı.

Tören kapsamında ayrıca, Türkiye ve Sırbistan arasında medya ve enformasyon, serbest ticaret, spor, gençlik, turizm ve akademik işbirliği alanlarını içeren çeşitli protokoller de imzalandı.

İmzalanan diğer anlaşmalar arasında Gaziantep ve Belgrad şehirleri arasında "Kardeş Şehir Protokolü" de bulunurken, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri ile Sırbistan Devlet Arşivleri arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İmza töreninin ardından Erdoğan ve Vucic, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek işbirliğinin önemine vurgu yaptılar.