Türkiye’de kiraz hasadının sona ermesinden tam 20 gün sonra, Ahlat ilçesine bağlı 2 bin rakımlı köylerde kiraz hasadı başlıyor. Gece ve gündüz sıcaklık farklarından dolayı özel bir tat kazanan Ahlat kirazları, ağustos ayının başına kadar toplanıyor ve bölgenin yanı sıra ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.

Türkiye’nin En Geç Kiraz Hasadı Ahlat’ta Yapılıyor (4)

Ahlat Seyrantepe Köyünde Kiraz Hasadı ve Üretim

Kiraz üreticisi Havva Çağlar, Ahlat ilçesine bağlı Seyrantepe köyünde kiraz hasadını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Seyrantepe köyünde yaşıyorum. Şu an ailemle birlikte kiraz hasadı yapıyoruz. Şu an diyorum çünkü 2 bin rakımdayız. Bu nedenle Türkiye’de en son hasadı biz yapıyoruz. Bahçemiz 800 ağaçtan oluşuyor. Yaklaşık 20 yıl önce devlet desteğiyle babam bu bahçeyi kurdu. Babam köyde kiraz bahçesini kurduktan sonra örnek teşkil etti ve köyde bahçe kuranlar oldu. Arazimiz eğimli olduğu için biraz daha bahçe tarımına uygun. Kirazlar rakım yüksek olduğundan dolayı gece gündüz sıcaklık farkı da oldukça yüksek. Bu sıcaklık farkı meyveyi tatlandırıyor. Yıllık ortalama 20 ton civarında verim alıyoruz. Genelde Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine satıyoruz. Daha önce bir kez Azerbaycan’a ithalat yaptık. Onun dışında sadece yurt içine pazarlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin En Geç Kiraz Hasadı Ahlat’ta Yapılıyor (1)

Bitlisli Hemşerimiz Abdulgaffar Dayan Vefat Etmiştir Bitlisli Hemşerimiz Abdulgaffar Dayan Vefat Etmiştir

Ahlat kirazları, geç hasat avantajıyla hem yerel hem de ulusal düzeyde büyük ilgi görüyor.

Türkiye’nin En Geç Kiraz Hasadı Ahlat’ta YapılıyorTürkiye’nin En Geç Kiraz Hasadı Ahlat’ta Yapılıyor (2)Türkiye’nin En Geç Kiraz Hasadı Ahlat’ta Yapılıyor (3)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı