Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) resmi verilerden yola çıkarak vatandaşların bankalara olan borçlarıyla ilgili rapor yayınladı. Kredi borçlarına ilişkin verileri açıklayan BDDK, hangi şehirlerde ne kadar borç miktarı olduğunu gözler önüne serdi. Ülkemizde giderek artan kredi borçlarındaki son durum dikkatlerden kaçmadı.

Bankalardan kredi çekerek borçlanan vatandaşlar, vadeli ödeme seçenekleri ile borcunu ötelemeyi sürdürüyor. Ülkemizde tasarruf eğilimi olduğu gibi borçlanma miktarındaki artış da dikkatlerden kaçmadı. BDDK verilerine göre en borçlu şehirler listesi belli oldu. Listenin ilk sırasında nüfus bakımından zirvede olan İstanbul gelirken, İstanbulluların bankalara borcu 3,7 trilyon liraya ulaştı.

Bitlis'te Feci Trafik Kazası: 1 Ölü 1 Yaralı Bitlis'te Feci Trafik Kazası: 1 Ölü 1 Yaralı

BİTLİSLİLERİN BANKALARA BORCU NE KADAR?

headline.jpg

Türkiye’de bankalara en çok borcu olan şehirler listesinin ikinci sırasında 1,4 trilyon liralık borcuyla Ankara yer aldı. Üçüncü sırada ise 521 milyar liralık borçla İzmir geldi. Listede dikkat çeken illerden biri de Bitlis oldu. Bitlis nüfus yoğunluğunun az olmasına rağmen 10 milyar liralık borcuyla listenin orta sıralarında yer aldı.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE FAİZLER YÜKSELİYOR

BDDK verilerine göre en az borcu olan illerin başında 2,8 milyar lirayla Bayburt geldi. Tüketici kredilerinde faiz oranlarının yüzde 3 ila 4 arasında değiştiği bu dönemde vatandaşın borç hesaplaması sürüyor. Örneğin 100 bin TL’lik ihtiyaç kredisinde 24 ay vadede yüzde 3,29 faiz oranıyla aylık ödeme 6 bin 750 TL oluyor.

Konut kredilerindeki faiz oranları ise ortalama yüzde 3,39 seviyesinde bulunuyor. Bu faizler, 1 milyon liralık 120 ay vadeli konut kredisi kampanyalarında geçerli olurken yüksek miktar ve vadelerde faizler artıyor. Bu koşullar altında çekilen bir kredinin aylık taksiti 34 bin 532 TL oluyor. Taşıt kredilerinde ise ortalama faiz oranı yüzde 3,5 seviyesinde görülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: HABER MERKEZİ