Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, yerleşim yeri düzeyindeki nüfus istatistiklerini "İstatistikî Bölge, İl ve İlçe Merkezleri, Belde ve Köyler, Kent ve Kır vb." şeklinde sınıflandırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Anayasa Açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Anayasa Açıklaması

Kent-kır sınıflaması ilk olarak Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 1982 yılında "Kent Eşiği Araştırması Türkiye İçin Kent Tanımı" çalışması ile yapılmıştır. Daha sonra 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Yasa gibi yasal düzenlemeler sonucu idari bölünüş yapısında meydana gelen değişikliklerden önemli derecede etkilenmiştir. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 11. Kalkınma Planı ile kent-kır tanımlarının revize edilmesi sorumluluğu TÜİK'e verilmiştir.

MAKS ile birlikte yapılan yeni kent-kır sınıflaması mahalle-köy düzeyinde üç sınıftan oluşmaktadır: "Yoğun kent, orta yoğun kent ve kır". Bu sınıflama ile uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir bir yapıya ulaşmak amaçlanmaktadır.

Verilere göre Türkiye'nin nüfusunun yüzde 67,9'u yoğun kent, yüzde 14,8'i orta yoğun kent ve yüzde 17,3'ü kır olarak sınıflandırılan yerlerde yaşamaktadır.

Cinsiyete göre dağılıma bakıldığında, yoğun kentlerdeki nüfusun yüzde 49,7'sini erkeklerin, yüzde 50,3'ünü ise kadınların oluşturduğu görülmüştür. Orta yoğun kentlerde ise nüfusun yüzde 50,3'ü erkekler, yüzde 49,7'si kadınlardan oluşurken; kırsalda yaşayanların yüzde 51,4'ü erkekler ve yüzde 48,6'sı kadınlardan oluşmaktadır.

65 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 30,1'i kırsalda yaşarken; yaşlı nüfusun yüzde 14,6'sı orta yoğun kentlerde, yüzde 55,3'ü ise yoğun kentlerde yaşamaktadır.

Yoğun kentlerde yaşayanların oranının en fazla olduğu il İstanbul, orta yoğun kentlerdeki nüfusun oranının en fazla olduğu il ise Artvin'dir. Kırsalda yaşayanların oranının en fazla olduğu il ise Ardahan'dır.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)