Kredi kartı kullanımında artış ve seçim sonrası riski Kredi kartı kullanımı, enflasyonun yükselmesi ve alım gücünün düşmesi nedeniyle son dönemde rekor seviyelere ulaştı. Market ve eğitim harcamalarında kredi kartı kullanımının ciddi oranda arttığı görüldü.

Ekonomist Erdal Özel, kredi kartı kullanımındaki artışın seçim sonrası için kötü bir senaryo hazırladığını söyledi. Özel, “Zombi şirketler” adı verilen, bankalardan sürekli kredi alarak ayakta kalmaya çalışan firmaların ömürlerinin sonuna geldiğini iddia etti. İşte Özel’in endişelendiren açıklamaları.

KREDİ KARTI SAYISINDA KORKUTAN ARTIŞ

17974269-728xauto.webp

Ekonomist Erdal Özel, Sözcü Tv’de yaptığı açıklamada, Türkiye’de kredi kartı sayısının 112 milyona ulaştığını belirtti. Özel, bu durumun ülkede her bir kişinin cebinde hemen hemen 4-5 tane kredi kartı olduğu anlamına geldiğini, insanların artık paraya ulaşamadığını, ceplerindeki kredi kartları ile alışveriş yaptıklarını gösterdiğini belirtti.

Özel, mart ayında market alışverişi için kredi kartı kullanımının 77 milyar TL iken, eylül ayında 113 milyar TL’ye çıktığını, eğitim harcamalarında da kredi kartı kullanımının 3 kat arttığını söyledi. Özel, bu durumun vatandaşların alım gücünde yaşadıkları düşüşün bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Yarın Sigara Fiyatlarına Bir Zam Daha Gelecek Yarın Sigara Fiyatlarına Bir Zam Daha Gelecek

SEÇİM SONRASI İÇİN ‘TUFAN’ UYARISI

Ekonomist Erdal Özel, yerel seçimlerin ekonomi için kritik bir tarih olduğunu vurguladı ve seçim sonrasının ‘tufan’ kelimesi ile tanımlanmasının çok doğru olacağını ifade etti. Özel, şirketlerin bankalardan aldıkları kredilerin yüzde 80’inin devlet tarafından garanti altına alındığını, ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Özel, seçim geçene dek firmaların iflas etmemesi, işsizliğin artmaması gibi bir amacın söz konusu olduğunu ancak seçimden sonra bu durumun değişeceğini ifade etti.

Özel, ayrıca, sermayesi yetersiz, bankalardan sürekli kredi kullanarak ticari faaliyetlerini sürdüren firmaların “Zombi şirketler” olarak adlandırıldığını, bu şirketlerin ömürlerinin sonuna doğru geldiğini iddia etti. Özel, “Zombi şirketler, ekonomide büyük bir risk oluşturuyor. Bu şirketler, bankaların bilançolarını bozuyor, verimliliği düşürüyor, rekabeti engelliyor. Bu şirketlerin tasfiye edilmesi gerekiyor.” dedi.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ