Sağlık

Uzman Psikolog Açıkladı: İşitme Kaybı Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor

İşitme kaybının psikoloji üzerindeki etkileri, Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız tarafından değerlendirildi.

İşitme kaybı, her yaş grubundan insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur ve sadece duyma yetisini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda psikolojik sağlık üzerinde derin etkilere sahiptir. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, işitme kaybının psikoloji üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

İşitme kaybı olan bireyler, iletişim kurmada zorluk çeker, sosyal ortamlardan kaçınırlar ve kendilerini diğer insanlardan izole ederler. Bu durum, bireyde sürekli endişe, yalnızlık hissi ve çaresizlik düşüncesi yaratabilir. İşitme kaybı, duyusal bir engel olmanın ötesinde, sosyal ve duygusal yaşamı da olumsuz etkileyen bir durumdur.

Psikolojik açıdan, işitme kaybı özgüven eksikliği, depresyon, anksiyete ve öfke gibi sorunlara yol açabilir. İşitme kaybı yaşayan bireyler, iletişim kurmakta zorlandıkları ve sosyal ortamlardan uzaklaştıkları için anksiyete ve depresyonla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, işitme kaybı yaşayan bireyler zaman içinde anlaşılmamak, rahatça anlayamamak ve dışlanmaktan korktukları için öfke duygusunu daha yoğun yaşayabilirler.

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, '' İşitme kaybı yaşadığını düşünen bireyler işitme sağlığını ihmal etmemelidir, ilk fırsatta işitme kaybının teşhisi için bir hekimden destek almalıdırlar. Çünkü erken müdehale işitme kaybının psikolojik etkilerini önlemede önemli bir rol oynar. İşitme kaybının yaratmış olduğu psikolojik etkileri azaltmak için ise bir psikologdan destek alınmalı ve ihmal edilmemelidir.'' dedi. (İLKHA)