Ekonomi

Uzmanlardan önemli uyarı: Sıfır araçlar dikkat! Aracınız 1 ayda 1 senelik olabilir!

Otomobil piyasasında yıl sonuna yaklaşırken sıfır araçlarda indirim ve kampanya dönemi başladı. Peki ne yapmak gerekiyor almak mı yoksa 2024’ü beklemek mi? İşte cevabı…

Sıfır araç satışları rekor kırarken fiyatlar da düşüyor. İkinci el araçlarda ise durum tam tersi. Fiyatlar düşse de alıcı bulamıyorlar. Kredi faizleri yüksek olduğu için ikinci el araçlara talep azalıyor. Üstelik ikinci el araçlar sıfır araçlardan daha pahalı olabiliyor.

Bakanlık da otomobil sektörünü düzenlemek için birçok önlem aldı. Bayilerin aksesuar bahanesiyle ekstra para alması, bayi çalışanlarının sıra önceliği için para istemesi, bir kişinin birden fazla araç almasını engellemek için vekalet kısıtlaması, fahiş fiyat uygulayanların denetlenmesi, ikinci elde sıfırdan yüksek fiyat verenlerin ilanlarının düzeltilmesi gibi adımlar atıldı.

2024 MODEL ARAÇLAR İÇİN BEKLEYİN

Sıfır araç almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir nokta da aracın model yılı. 2024 yılına girdiğimizde sıfır da olsa alınan araç 1 yaşında olacak. Bu da ikinci elde fiyat kaybı demek. Eğer bütçeniz 2024 model araç almaya uygunsa biraz sabırlı olun. Yerli araçlar için 1.5 ay, ithal araçlar için 3 ay kadar beklemeniz yeterli olacak. Bu süre zarfında yerli ve yabancı markalar 2024 modellerini üretip piyasaya sürecekler.

SIFIR ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sıfır araç alırken de kontrol yapmayı ihmal etmeyin. Sıfır araçlarda da bazen hatalar oluşabiliyor. Araç teslim almadan önce boyasını, parçaların birleşim yerlerini, elektronik aksamını kontrol edin. Bayilerde boya ölçüm cihazları mevcut. Boyasında sorun olan aracı kabul etmeyin.

Araç fiyatı konusunda anlaşırken aksesuar istemeyi unutmayın. Bayiler satış yapabilmek için aksesuar vermeye razı oluyorlar. Bu da size avantaj sağlıyor.

Bayiler araç satışından çok yetkili servis hizmetinden kazanıyorlar. Bu yüzden aracınızın bakımlarını yetkili serviste yaptırmanız önemli. Yetkili servis aracınızın garantisini koruyor. Ama yetkili servislerin fiyatları da oldukça yüksek. Basit bir yağ değişimi için 2 bin lira ödeyeceğinize yetkili servis 5-6 bin lira isteyebilir. Bu tutarlar örnek olup, çok lüks veya spor araçlar için geçerli değildir.

Kaynak: Haber Merkezi