19 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Bitlis’e atanan Ahmet Karaya geldiği günden bu yana kentin vizyonunun değiştirilmesi noktasında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Son olarak Karakaya, Kamu yararını gözetmek amacıyla ihale genelgesini yayımladı.
Yayımlanan genelgeye göre, istisnai durumlar dışında, ihtiyaçların doğrudan temin yöntemi ile karşılanmaması için tüm ilgili birimlere valilik tarafından talimat gönderildi.
Valilik, devlet yararını koruma amacıyla alınan bu kararı kamu kurumlarına, kaymakamlıklara ve valilik içişleri birimlerine iletti.
Gönderilen yazıda, kamu yararına dikkat çekilerek, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin (d) bendindeki parasal sınırların altında kalmak için ihtiyaçların bölünerek temin edilmesinin hukuki sorumluluk doğurabileceği vurgulandı.
İlgili tüm birimlere Bitlis Valisi Ahmet Karakaya’nın imzası ile gönderilen talimatta şu ifadelere yer verildi:
“Bilindiği üzere resmi ilan, 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun’da; Cumhurbaşkanı ve Yönetmeliklerle yayınlanması mecburi olan (genel ve katma bütçeli daireler, İl özel idareleri, iktisadi devlet teşekkülleri ve sermayesinin yarıdan fazlası kamu hukuku tüzel kişilerine ait teşekküllerin verdikleri ilanlar olarak tanımlanmıştır. Diğer yandan, Resmi Gazete’nin 18 Ekim 2022 tarihli ve 31987 sayılı nüshasında 7418 Sayılı ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ yayınlanmıştır. Bu Kanun değişikliğiyle gazetelerde resmi ilan yayımını zorunlu kılan Kamu İhale Kanunu, Devlet İhale Kanunu, Tebligat Kanunu ve Kamulaştırma Kanunu başta olmak üzere on altı Kanunun ilgili hükümlerinde; gazeteler resmi ilan yayın mecrası olarak muhafaza edilmiş ve gazete ibaresinin yanına ‘ve internet haber sitesi’ ibaresi eklenmiştir. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 118 inci maddesinde uygulanacak ihale usulleri açıkça belirtilmiş olup, ‘doğrudan temin yöntemi’ ihale usulleri arasında ifade edilmemiştir. Kamu İhale Kanunu uyarınca doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen alımlarda, Kanun’da belirtilen özel hallerde ilân yapma, ihale komisyonu kurma, teminat alma ve 10’uncu maddede sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasa fiyat araştırması yapılarak idare ihtiyaçlarının karşılanması söz konusudur. Açık ihale yöntemiyle temin edilmesi gereken bir ihtiyacın Kanun’un 22’nci maddesinin (d) bendi için öngörülen parasal sınırlar altında kalması için söz konusu ihtiyacın kalemlere bölünmek suretiyle temin edilmesi durumunda, hukuki sorumluluk doğabilecektir.. Kamu yararının zorunlu kıldığı istisnai durumlar hariç doğrudan temin yönteminin kullanılmaması, Kanunun belirlediği %10’luk sınırın gözetilmesi ve istenilen rekabet ortamının oluşturarak kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması maksadıyla Kurum amirleri ve harcama yetkililerinin gerekli dikkat ve özen göstermeleri hususunda; Bilgi ve gereğini arz/ rica ederim."arz/ rica ederim