Tatvan

Van Gölü Sahilinde Mikrobiyalit Tarlaları Oluştu

Van Gölü'nde yaşanan kuraklık ve su seviyesindeki düşüş, Tatvan ilçesinde mikrobiyalit oluşumlarına neden oldu.

Baharda gerçekleşen yağışlara rağmen Van Gölü'nün istenen seviyede su yükselmesi gerçekleşmedi. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde, iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle sular çekilerek mikrobiyalit oluşumları ortaya çıktı. Bu mikrobiyalitler, mercan resiflerine benzeyen ve "su altı peribacaları" olarak nitelendirilen doğal oluşumlardır.

Özellikle Tatvan'ın Van Gölü kıyısında yer alan İncekaya köyünde, farklı boyutlarda ve şekillerde yüzlerce mikrobiyalit görülmeye başlandı. Bu mikrobiyalitler, hem görsel bir güzellik sunuyor hem de dalış turizmi açısından önem taşıyor. Havadan görüntülenen mikrobiyalitler, su çekilmesinin etkilerini açıkça gözler önüne seriyor.

"Van Gölü’nün aşırı derece çekilmesi halkı tedirgin etmektedir"

Vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında hayret ederken, geçen sene ile bu sene arasında çok büyük bir fark olduğunu belirtti. Serkan Sönmez adlı vatandaş, “Tatvan’a bağlı İncekaya köyünde suların çekilmesiyle beraber doğal güzellikler oluşmakta. Dışarıdan gelen turistlerin ilgisini çekmekle beraber burada yaşayan vatandaşları tedirgin etmektedir. Bunun sebebi Tatvan’da ve çevre ilçelerde hissedilen kuraklıktan dolayı Van Gölü’nün aşırı derece çekilmesi halkı tedirgin etmektedir” diye konuştu. (İHA)