Van Gölü’nün Bitlis’in Adilcevaz ilçesi sınırlarında, yanlışlıkla bırakılan ve hem inci kefaline hem de mikrobiyalitlere zarar veren balıkçı ağları, dalgıçlar tarafından temizleniyor. Balıkçıların göle attıkları ağların mikrobiyalitlere takıldığı, özellikle 80 kilometrekarelik kıyı şeridinde gözlemlendi.

BİTLİS POLİS LOJMANLARI E BLOK DEPREM PERFORMANSI HİZMET ALIM İŞİ BİTLİS POLİS LOJMANLARI E BLOK DEPREM PERFORMANSI HİZMET ALIM İŞİ

Dalgıçlar tarafından yürütülen çalışmalarda, mikrobiyalitlere dolanmış yaklaşık 600 metrelik ağın çıkarılmasına başlandı. Adilcevaz’da faaliyet gösteren Yukarı Deniz Derneği üyeleri, dalış yaparak bu hayalet ağların 300 metrelik kısmını başarıyla çıkardılar. Ağlar üzerinde çok sayıda ölü balık olduğu görüldü.

Haber Kapak Şablon 2024 09 26T093257.343

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, "Bugün Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan mikrobiyalitlere yapmış olduğumuz sportif dalışta büyük bir hayalet ağa denk geldik. Hayalet ağın yaklaşık 600 metre civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Ama bunun sadece yarısını alabildik. Çünkü çok büyük bir çaba, çok büyük bir özveri gerektiriyor. Bu noktada ağın bir parçasını aldık. Diğer ağı da kısmet olursa önümüzdeki dönemlerde temizleyeceğiz. Bu ağın mikrobiyalitlere gerçekten ciddi anlamda zarar verdiğini, yaptığımız çekimlerde gördük. Ülkemizde bütün kara sularımızda hayalet ağlarının ne kadar ekosistemi veya canlılara zarar verdiğini bizler Van Gölü'nde de gördük. Hatta üstünde ölü balıklar vardı, bir tane de yılan vardı. Dolayısıyla böyle bir zarar çıktı. Bizim buradan ikazımız tabii ki balıkçı kardeşlerimiz ekmeklerini sağlayacaklar ama Adilcevaz’ın 3 mil içine ağ atmamalarını rica edeceğiz. Çünkü mikrobiyalitlere ciddi anlamda zarar veriyor. Türkiye'deki birçok kara sularına zarar verilen hayalet ağlar Van Gölü’ne de zarar vermeye başladı. Çünkü mikrobiyalitlere takıldığı zaman bu ağlar geri çıkmıyor. Netice itibariyle mikrobiyalite dolandığı zaman geri toplanması çok zor. Balıkçılar kendi ağlarına ve kendi bütçelerine de zarar veriyor. Çünkü mikrobiyalitlere takıldığı zaman bu noktada ağları geri toplama şansları yok. Biz buna denk geldik. Ciddi anlamda büyük bir zarar verdiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 09 26T093331.669

Haber Kapak Şablon 2024 09 26T093313.928

Kaynak: İHA