Van'da yaşanan acı depremlerden sonra hasar gören ve metruk bir hâle dönüşen Belediye Başkanlığı Hizmet Binası sorunu halen çözülemiyor. Fındıklı Aksu köyünde bulunan ve içerisinde özel mülkiyet iş yerlerinin bulunduğu bina, yaklaşık bir buçuk senedir yıkılmış olmasına rağmen hak sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor.

2022'nin ocak ayında alınan yıkım kararının ardından Nisan ayında binanın yıkımı gerçekleştirildi. Ancak bu tarihten itibaren geçen bir buçuk yıla rağmen yeni bir bina inşa edilmemiş ve binanın durumu gözler önünde bir utanç tablosu olarak kalmıştır.

Mülk sahibi olan esnaflar, binanın yıkılmasına izin verdikleri için pişmanlık duyduklarını ifade ederek mağduriyetlerini dile getirdi. Esnaflar, günlük olarak belediyeye başvurular yapmalarına rağmen mağduriyetlerinin giderilmesi için sürekli olarak bekletildiklerini ve büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

Necmettin Işık adlı esnaf, binanın 2011 depreminden sonra hasar gördüğünü ancak yetkililerin ilgisiz kaldığını söyledi. Mülkiyet sahibi oldukları için iş yerlerini işletmeye devam ettiklerini ancak bina kötü bir durumda olduğu için belediyenin yeniden inşa etme teklifini kabul ettiklerini ifade etti. Ancak bir buçuk senedir herhangi bir olumlu gelişme olmadığını ve mağdur olduklarını belirtti.

Alanın çöplüğe döndüğünü ve çevredeki esnafların da mağdur olduğunu söyleyen Azad Özeker, bölgenin işlevselliğini kaybettiğini ve en kısa sürede esnafın yerlerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Volkan Öngön adlı zirai ürün satıcısı ise mağduriyetlerinin giderilmesini umarak geçici bir çözüm bulmaya çalıştıklarını ancak satış yapamaz durumda olduklarını ifade etti. Esnafların büyük bir mağduriyet yaşadığını ve yetkililerin söz verdikleri çözümü yerine getirmediğini belirtti.

Esnafın yaşadığı zorlu süreçten bıktığını ve artık mağdur rolünde olmaktan utandıklarını ifade eden diğer bir esnaf, mağduriyetin bir an önce çözülmesini ve sorunun giderilmesini talep etti.

Kendi mülküne derme-çatma bir çayevi açan esnaf ise başka çaresi olmadığı için bu yola başvurduğunu belirterek mağduriyetin boyutlarını gözler önüne serdi.

Van'da bulunan Belediye Başkanlığı Hizmet Binası sorunu, binanın yıkılmasının üzerinden geçen uzun bir süreye rağmen hâlâ çözüme kavuşturulamamış durumda. Esnafların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir.

2590ed25-9e7f-42cb-9295-5016433ede90.jpg
Mağduriyetini Dile Getirirken
4c38e7dc-ab66-4bd4-8841-794d5b985cac.jpg
Mağduriyetini Dile Getirirken
3a77d54f-bf0e-46a3-ad11-a4b30ab46a6e.jpg
Mağduriyetini Dile Getirirken

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)