Bu antlaşma, 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdirmiştir. Antlaşma, Çakani'de (Cskany) bulunan Szentgotthárd ile Eisenburg arasında imzalanmıştır, ancak Vasvar şehrinin adı daha çok tarihi kaynaklarda yer almıştır. Antlaşmanın Osmanlıca ve Latince versiyonları bulunmaktadır; Latincesi Osmanlı İmparatorluğu'nda, Osmanlıcası ise Avusturya Arşidüklüğü'nde saklanmıştır. Bu antlaşma ile Osmanlılar, ellerinde bulunan kaleleri korumuş ve Erdel üzerinde avantajlı bir konuma geçmişlerdir.

1658 yılında Erdel, Eflak ve Boğdan Beylikleri, Avusturya'nın teşvikiyle Osmanlı İmparatorluğu'na karşı isyan etmiştir. Bu nedenle Sultan IV. Mehmet döneminde başlayan savaş, 1658-1664 yılları arasında 6 yıl boyunca devam etmiştir. Köprülü Mehmet Paşa, bu isyanları bastırmıştır.

Köprülü Fazıl Ahmet Paşa ise Uyvar Kalesi'ni fethetmiştir. Osmanlı kuvvetlerinin başarıları, Papalığın tavsiyesi üzerine Avusturya'nın barış görüşmelerine yönelmesine neden olmuştur. Avusturya Başbakanı Duc de Sagan, Osmanlı ordusunun başkomutanı Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'ya bir mektup göndererek görüşmeler için elçi olarak Simon Reninger'i atadıklarını bildirmiştir.

Bu mektup üzerine görüşmeler başlamıştır. Görüşmeler sonucunda Sadrazamın onayladığı antlaşma Avusturya'ya iletilmiş, ancak Avusturya Arşidüğü, St. Gotthard Savaşı sonucunda siyasi etkilerin de rol oynamasıyla onaylamıştır. Aynı dönemde Osmanlı askerleri St. Gotthard Savaşı'na sınırlı katılmış, bu da Avusturya'nın barış yapma isteğini artırmıştır.

Bu antlaşma sayesinde Osmanlı Devleti hedeflerine ulaşmış ve Erdel'in egemenliğini yeniden belgelemiştir. Antlaşma 20 yıl boyunca geçerli olacaktı, ancak IV. Mehmet döneminde Avusturya'nın antlaşmayı ihlal etmesi üzerine Raab ve Komaron kalelerini almak üzere Avusturya'ya savaş ilan edilmiştir.

Bu antlaşmanın temel maddeleri şunlardır:

  1. Uyvar ve Nograd kaleleri ile çevresi Osmanlı İmparatorluğu'na ait olacaktır. Zerinvar Kalesi ise Avusturya'da kalabilir, ancak tekrar inşa edilmeyecektir.
  2. Erdel bölgesi Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kalacak ve her iki taraf da askeri güçlerini Erdel'den çekecektir.
  3. Osmanlı İmparatorluğu, Erdel Kralının Avusturya'ya saldırmasını engelleyecektir.
  4. İki taraf da birbirlerinin topraklarına akın veya çete faaliyetlerinde bulunmayacaktır.
  5. Avusturya, savaş tazminatı ödeyecek ve ayrıca karşılıklı 200.000 kara kuruş değerinde hediyeler gönderecektir.
  6. Antlaşma 20 yıl boyunca geçerli olacaktır.
  7. Antlaşma hükümdarlarca onaylanana kadar Osmanlı ordusu askeri harekâtlarını sürdürebilir.

Bu antlaşma sayesinde Osmanlı İmparatorluğu, savaş sonucunda elde etmek istediği hedeflere ulaşmış ve Erdel'in egemenliğini sağlamlaştırmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ