Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), son günlerde Buca'da meydana gelen ardışık depremleri açıklamıştı. Ancak, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Buca depremlerinin büyük bir depremin habercisi olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AFAD'ın 81 il için 2021'de yayınladığı İl Afet Risk Azaltma Planları kapsamında İzmir'in, afetlerden en az zararla çıkmak için 227 eylemi gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti. Bu eylemlerin zamanında tamamlanması halinde, İzmir'in 2030 yılında tüm afetlere hazır hale geleceğini belirtti.

17 İlde FETÖ Operasyonu: 39 Gözaltı 17 İlde FETÖ Operasyonu: 39 Gözaltı

Sözbilir, 30 Ekim 2020'deki Seferihisar merkezli depremin ardından bölgedeki fay hatlarında stres birikiminin başladığını ifade etti. Özellikle 2000 yılı öncesinde inşa edilen binaların riskli olduğunu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaş ilerlediğini vurguladı. İzmir'deki ilçelerde yapı stoku envanteri çıkartma çalışmalarının devam ettiğini ve bina performans analizlerinin henüz tamamlanmadığını belirtti.

İzmir il sınırlarında 17 aktif fay hattı tespit edildiğini ve bunlardan 5'inin tekrarlama aralığı, geçmişte ürettiği deprem sayısı ve en son kırılma tarihine ilişkin bilgilerin bulunduğunu ifade eden Sözbilir, Tuzla Fayı'nın yaklaşık 2 bin yıldır kırılmadığının ortaya çıktığını belirtti. Bu fayın deprem tekrarlama aralığının da yaklaşık 2 bin yıl olduğunu ve yakın gelecekte kırılma olasılığının bulunduğunu söyledi. Son günlerde Buca'da meydana gelen depremlerin bu fayla ilişkili olduğunu ve fayın kuzeydoğu ucunda gerçekleştiğini ifade etti. Ancak, bu depremlerin yarın deprem olacağı anlamına gelmediğini, ancak gelecekte bu fayın kırılacağının bilimsel verilerle belirlendiğini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)